Uw veiligheid als patiënt

U kunt bij ons rekenen op de best mogelijke zorg. We verzekeren de kwaliteit en veiligheid van onze zorg op verschillende manieren. En we zijn steeds bezig met het verbeteren van de veiligheid van onze patiënten.

Meten is weten

We doen vaak onderzoek naar onze kwaliteit. Dat doen we zelf of het gebeurt door speciale organisaties. Iedere maand bekijken we de cijfers van onze kwaliteit van zorg. Als het nodig is, gebruiken we die cijfers meteen om zaken te verbeteren. Zo kunnen we onze zorg het hele jaar door verbeteren.

Controle kwaliteit van artsen

Een arts of andere zorgverlener mag zijn beroep alleen uitvoeren, als dat van de wet mag. Een arts moet de goede diploma’s hebben. Wat artsen kunnen en mogen doen, staat in ons land in het zogenaamde BIG-register. We controleren of al de artsen in ons ziekenhuis daar in staan.

U kunt zelf zien wat uw arts kan en mag in het BIG-register. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees hier meer over de Wet BIG.

Artsen in ons ziekenhuis beoordelen ieder jaar het werk van hun collega’s. En verpleegkundigen hebben ieder jaar een jaargesprek. Dan bespreekt hun leidinggevende bijvoorbeeld met hen of ze goed werken en nog opleidingen nodig hebben.

Opleidingen en cursussen

Onze artsen en andere zorgverleners houden hun vak bij met opleidingen en cursussen. Zo houden ze voldoende kennis over nieuwe dingen in hun vak.

Veiligheid van patiënten

U kunt bij ons rekenen op de best mogelijke zorg. Maar behandelingen hebben ook risico’s. En helaas gaat er ook weleens iets mis. Er kan iets onverwachts gebeuren. We kunnen die risico’s niet helemaal voorkomen. Wel hebben we veel afspraken over de veiligheid van patiënten. Daarmee voorkomen we zo veel mogelijk de risico’s voor u.

Speciale aanpak voor veiligheid van patiënten

We werken met een speciale aanpak voor de veiligheid van onze patiënten. Met die aanpak kunnen we steeds risico’s opsporen, verbeteringen doen, regels en afspraken maken, controleren of iedereen zich daaraan houdt, trainingen volgen en aanpassingen doen. We houden ook bij welke medische fouten er zijn geweest. En maken goede afspraken om herhaling te voorkomen.

Controleren van namen en personen

We vragen u regelmatig naar uw naam en geboortedatum. Dat is erg belangrijk voor uw veiligheid als patiënt. We willen er zeker van zijn dat we u de juiste behandeling en medicijnen geven en niet die van een andere patiënt.

Hygiëneregels voor het voorkomen van ontstekingen

We doen er alles aan om hygiënisch te werken en de verspreiding van ziektes tegen te gaan. We informeren onze patiënten, bezoekers en medewerkers wat ze daar zelf aan kunnen doen.

Medische apparaten

We bewaken de kwaliteit en veiligheid van onze medische apparaten goed. Bij apparaten met röntgenstraling zorgen we ervoor dat de straling zo laag mogelijk is. Dat is veiliger voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Veiligheidskaart voor patiënten

U kunt zelf meehelpen met uw veilige behandeling. Zorg ervoor dat u zich goed voorbereid op uw opname. En vraag uw arts om goede informatie. Een goed hulpmiddel zijn de veiligheidskaarten voor patiënten. Die maakten we samen met de NPCF . Op de kaarten staan tips over hoe u zelf kunt mee helpen aan uw veilige behandeling.

Ziekenhuis Rampen Opvangplan

We bereiden ons goed voor op een ramp. Dat is een gebeurtenis in de stad of regio Utrecht waarbij er tien of meer mensen ernstig gewond zijn. Wij kunnen dan onverwachts een grote rol krijgen bij de opvang van slachtoffers. We werken dan met ons Ziekenhuis Rampen Opvangplan.

We zijn hier goed op voorbereid. We volgen regelmatig crisistrainingen. Dat doen we ook samen met de brandweer, de politie en andere organisaties.

Meer informatie

Wilt u meer weten over patiëntveiligheid? Kijk dan op de pagina infectiepreventie of onderstaande patiëntveiligheidskaarten.