Skip to main content

Liesbreukcentrum ontvangt subsidie ZonMw

21 december 2017

Onderzoek (kosten)effectiviteit liesbreukoperatie

Het Liesbreukcentrum van het Diakonessenhuis heeft een subsidie van ZonMw (overheidsorganisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) toegekend gekregen voor een doelmatigheidsproject. Het Liesbreukcentrum gaat voor 3,5 jaar een onderzoek coördineren. Hieraan doen meerdere behandelcentra mee. Het onderzoek richt zich op de (kosten)effectiviteit van een liesbreukoperatie bij mensen die geen klinische liesbreuk hebben.

Liespijn is veelvoorkomend en kent vele oorzaken zoals overbelasting, peesirritatie of een liesbreuk. Bij een liesbreuk is er meestal een zwelling aanwezig in de lies en is een operatie aangewezen.
Wanneer er liespijn is zonder zwelling, maar een echo wel een liesbreuk laat zien, is er sprake van een ‘klinisch occulte liesbreuk’. 

Behandelen zonder operatie

Het is bekend dat de uitslag van een echo niet altijd juist is en dat er veel mensen zijn met een liesbreuk zonder klachten. Zo is het dus mogelijk dat de liesbreuk op de echo een foutieve bevinding is, waarbij de echo een liesbreuk laat zien die er niet is. Ook kan er sprake zijn van een toevallige bevinding, waarbij via een echo per toeval een liesbreuk wordt ontdekt, maar de pijnklachten een andere oorzaak hebben.
 
In deze gevallen zal een liesbreukoperatie geen oplossing zijn en is het waarschijnlijk beter om te behandelen met rust, pijnstilling en/of fysiotherapie.

EFFECT Studie

De EFFECT studie vergelijkt een operatieve behandeling van een klinisch occulte liesbreuk met een afwachtend beleid (behandeling met rust, pijnstilling en/of fysiotherapie), om te zien welke behandelmethode de voorkeur heeft en eventuele onnodige operaties te voorkomen.
Arts-onderzoekers van het Diakonessenhuis gaan vanaf december van start met de uitvoering van dit project.

Liesbreukcentrum Nederland

Het Liesbreukcentrum Nederland (locatie Diakonessenhuis Zeist) is het grootste liesbreukcentrum van het land met een gemiddeld aantal van 1200 liesbreukoperaties per jaar. Vanaf 2010 houdt het Liesbreukcentrum zich bezig met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Deze onderzoeken hebben tot nu toe geleid tot nationale en internationale erkenning, uitkomsten resulterend in aanpassing van de richtlijnen en drie voltooide proefschriften.
 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding