Skip to main content

Na de operatie

Na de operatie verblijft u (of uw kind) eerst op de uitslaapkamer. Zodra de verpleegkundige op de uitslaapkamer vindt dat u (of uw kind) voldoende bent bijgekomen, mag u terug naar de verpleegafdeling. Op de afdeling krijgt u van de verpleegkundige pijnstilling. Mocht u toch nog veel pijn hebben, misselijk zijn of andere klachten hebben dan kunt u dit aangeven.

De volgende klachten zijn doorgaans normaal na de operatie:

  • Pijn aan de wond of gevoeligheid van het operatiegebied; dit houdt gemiddeld 7 tot 10 dagen aan. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de pijnklachten 6 tot 8 weken aanhouden.
  • Zwelling of bloeduitstorting in het operatiegebied; dit ontstaat doordat het matje dat de breukpoort afdekt, vocht doorlaat. Hierdoor is het mogelijk dat de bobbel in uw lies zich vult met wondvocht of dat er een bloeduitstorting kan ontstaan. Het kan daardoor lijken alsof de breuk niet verholpen is. De zwelling neemt in de loop van enkele weken af. Naast zwelling in het operatiegebied is vaak ook een verkleuring ten gevolge van de bloeduitstorting zichtbaar. Deze kan optreden rond de navel, maar ook in de lies en zelfs tot in de balzak. Deze bloeduitstorting en verkleuring wordt door het lichaam opgelost en verdwijnt in enkele weken geleidelijk.
  • Pijn in de teelbal of balzak; dit komt doordat de zaadstreng zich in het lieskanaal bevindt. De zaadstreng bevat naast de zaadleider ook bloedvaten en zenuwen. Hierdoor kunt u pijnklachten ervaren. Deze nemen in de loop van enkele weken af.
  • Pijn tussen de schouderbladen; dit komt doordat er lucht in uw buik is geblazen tijdens de operatie om een duidelijker beeld te krijgen. Bij lekkage van deze lucht naar de buikholte ervaren sommige patienten pijn tussen de schouderbladen.

Herstelperiode

De meeste kinderen hebben ongeveer een week nodig om te herstellen van de operatie. Voor volwassenen is dit, afhankelijk van de operatiemethode, één tot twee weken. Na die tijd kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer hervatten en eventuele sporten weer rustig oppakken.

De genoemde herstelperiode blijft een gemiddelde. Het kan zijn dat uw klachten langer aanhouden. Het advies is in dat geval te doen wat u aankunt. U voelt dit zelf het beste aan.

Voor de eerste dagen na de operatie geven we u graag een aantal adviezen mee. Lees onze adviezen voor een goed herstel: 

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding