Samenwerking met de KNVB

Liespijn komt veel voor bij voetballers en andere sporters. 2,5% van alle pijnklachten bij sporters is liespijn. Bij voetballers is dit zelfs 11%. Voor het diagnosticeren van een sportersliesbreuk werkt ons Liesbreukcentrum al jaren samen met het Sportmedisch Centrum (SMC) van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Door deze samenwerking bundelen we de kennis en expertise van beide centra. Daarmee kunnen we sporters met langdurige liespijn sneller diagnosticeren en helpen.

Sportersliesbreuk

Tijdens het voetballen heeft u een goede stabiliteit rond uw bekken nodig. Sommige spieren, zoals uw buikspieren, zorgen voor die stabiliteit. Deze spieren vormen een soort korset om uw bekken heen. Als dit spierkorset niet sterk genoeg is door een zwakke plek in de buikwand en dichtbij het schaambeen, heeft u een sportersliesbreuk.

Dit is geen echte liesbreuk, maar de klachten hebben wel veel weg van een liesbreuk. De Latijnse naam voor een liesbreuk is een hernia (inguinalis). Daarom spreken we ook wel van een sportersliesbreuk of sportsman’s hernia.

Lees meer over de oorzaak, het vaststellen en de behandeling van een sportersliesbreuk

Unieke samenwerking met de KNVB

Naast onze samenwerking met de KNVB doen we ook wetenschappelijk onderzoek met hun Sportmedisch Centrum (SMC). We onderzoeken hoe we beter vast kunnen stellen welke sporters met langdurige liespijn baat hebben bij een liesbreukoperatie. Ook krijgen we door onderzoek meer inzicht in hoe snel sporters herstellen en hoe ze pijnvrij kunnen blijven sporten.

Diagnose in het Sportmedisch Centrum

Sporters met langdurige liespijn die niet overgaat na rust of oefentherapie kunnen contact opnemen met het Sportmedisch Centrum van de KNVB. De sportarts kan daar vaststellen of er sprake is van een sportersliesbreuk. Hierbij sluit de sportarts andere oorzaken zoals een spier- of peesblessure of een probleem van de heupen of het bekken uit. Als de sportarts een sportersliesbreuk vermoedt verwijst hij of zij u door naar het Liesbreukcentrum Nederland voor de behandeling.

Behandeling Liesbreukcentrum Nederland

Na uw verwijzing doen onze chirurgen extra onderzoeken en stellen zij voor u een behandelplan op. De behandeling is ongeveer hetzelfde als een gewone kijkoperatie.

Lees hier meer over bij de behandeling van een liesbreuk