Skip to main content

Hooikoorts

Hooikoorts komt veel voor. We schatten dat 1op de 8 mensen hooikoorts klachten heeft.  Als je hooikoorts hebt ben je allergisch voor stuifmeel van bloeiende grassen en bomen. Bomen bloeien in het voorjaar, grassen in de zomer. In de nazomer bloeien de onkruidpollen.  Mensen met hooikoorts hebben gedurende deze maanden last  van jeukklachten van hun ogen, van een loopneus, en niesbuien.

De meeste hooikoortsklachten zijn prima zelf te behandelen. Met pillen, oogdruppels of een neusspray van de drogist. Diakonessenhuis. Maar bij sommige mensen breiden de hooikoortsklachten zich steeds verder uit. Ze krijgen last van hun longen, oren en klagen ze vaak over vermoeidheid. Dat kan zo erg zijn dat het problemen geeft op school of op werk.

Als patiënten worden verwezen voor hooikoortsklachten kijken we op de poli of ze eventueel met immunotherapie behandeld kunnen worden.  Bij deze therapie dienen we het allergeen – de stof waar iemand allergisch voor is – in hoge dosis toe. Hierdoor wordt het lichaam na verloop van tijd toleranter voor deze stof, waardoor de klachten afnemen. Het is een zware therapie die drie tot vijf jaar duurt. Mensen kunnen kiezen tussen dagelijks een pilletje óf maandelijks een injectie in het ziekenhuis.’ Hooikoorts genezen kan niet, benadrukt Zana Tempels. ‘Maar immunotherapie kan klachten wel verminderen – maximaal met zo’n zeventig procent. Maar soms maakt het een wereld van verschil.

Tips en adviezen

  • Smeer vaseline onder ogen en neus
  • Draag buiten een zonnebril
  • Check de pollen in de lucht via speciale apps (allergieradar) of Teletekst (pagina 707-714)
  • Hang wasgoed niet buiten te drogen
  • Douche voor het slapengaan

Wist u dat...

  • Hooikoorts de meest voorkomende allergie is en een verkeerde afweerreactie van het lichaam op pollen (stuifmeel) van grassen, bomen of onkruiden? Die pollen worden door de lucht verspreid. Of iemand daadwerkelijk klachten krijgt, hangt af van zijn genen en van omgevingsfactoren.
  • Immunotherapie-cursussen worden verzorgd door het Diakonessenhuis, speciaal voor huisartsen in de regio Utrecht?

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding