Skip to main content

Voedselallergie

Wij zijn experts in voedselallergieën. Een voedselallergie is een reactie van het afweersysteem op voeding. Een voedselallergie is iets anders dan voedselintoleranties, zoals glutenintolerantie of lactoseintolerantie.
Om te kijken of u last heeft van een voedselallergie luisteren we eerst naar uw verhaal. Daarna doen we onderzoek: een huidtest en een bloedonderzoek. Vaak laten we ook een diëtiste naar u kijken. Soms verrichten we een provocatie.

Een voorbeeld van provocatie

U heeft een pinda-allergie gehad en u wilt weten of u daar nog steeds last van heeft. U krijgt dan priktesten en eventueel bloedonderzoek. Als we dan denken dat u er inmiddels weer tegen kunt, laten we u bij ons pinda’s eten terwijl we u goed in de gaten houden.

Testkeuken voedselallergie

Wij zijn het enige algemene ziekenhuis in Nederland met een eigen keuken waar voeding voor provocaties wordt bereid. in de keuken wordt voor elke patiënt afzonderlijk testvoeding gemaakt. U eet het op terwijl wij u goed in de gaten houden.

Ook als we denken dat uw kind een kippenei en koemelkallergie heeft, waarvan we denken dat hij erover heen gegroeid is, krijgt een pannenkoek gemaakt met kippenei erin gemaakt met z’n eigen melk. Soms doen we ook een “dubbelblinde” test. Dat wil zeggen dat uw kindje 2 dagen komt om pannenkoek te eten. Op één van de dagen zit er kippenei in de pannenkoek, op de andere dag niet.  De arts, patiënt en of ouders weten niet welke dag er wat getest wordt. Zo krijgen we een goed beeld van de eventuele allergische reactie. Veel voorkomende allergieën zijn allergieën voor  koemelk, kippenei, soya, pinda’s, noten, vis en schaal en schelpdieren. Tarweallergieën zijn relatief zeldzaam.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding