Skip to main content

Gezonde start

Een gezonde start is het halve werk. Gezond oud worden begint namelijk al in de baarmoeder. Vanaf het moment dat u zwanger wilt worden is het belangrijk om gezond te leven. Op het moment dat u weet dat u zwanger bent, bent u vaak al 2 weken of langer zwanger. Juist in die eerste periode is het ongeboren kind erg kwetsbaar. Een ongezonde zwangerschap kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van uw baby. Begin daarom op tijd met de voorbereiding op een zwangerschap om de risico’s zoveel mogelijk te verkleinen.

In de folder ‘Kinderen krijgen? Een goede start begint vóór de zwangerschap’ leest u beknopte informatie over een goede voorbereiding op de zwangerschap. Wilt u liever een persoonlijk advies over gezond zwanger worden? Raadpleeg dan uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Preconceptioneel spreekuur

Wilt u zwanger worden, maar zijn er complicaties opgetreden tijdens een eerdere zwangerschap? Of heeft u een aandoening die van invloed kan zijn op het beloop van de zwangerschap? Dan is preconceptionele counseling (advies voor aanvang van de zwangerschap) mogelijk van belang. Door goede adviezen en voorbereiding wordt de kans op een ongecompliceerde zwangerschap en bevalling verbeterd.

Meer informatie over een gezonde start

Op internet is er heel veel informatie te vinden over hoe u zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. U vindt hieronder een overzicht van sites die zijn opgesteld door gerenommeerde instanties:

  • Strakszwangerworden.nl is een site met tips over hoe u zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Deze site is ontwikkeld door 20 organisaties die actief zijn rondom zwangerschap en geboorte.
  • ZwangerWijzer is een site van het Erfocentrum. U vindt hier een vragenlijst die inzicht geeft in eventuele gezondheidsrisicio’s voor de aanstaande zwangere en de toekomstige baby.
  • SlimmerZwanger.nl is een zelftest en coachingsprogramma. Dit programma biedt ondersteuning in het veranderen van ongezonde voedings- en leefstijlgewoonten. Bestemd voor vrouwen die dat willen omdat zij zwanger zijn of willen worden.
  • De gemeente waar u woont heeft een site waar u informatie vindt, vanaf een kinderwens tot aan jong volwassenheid en van opvoeding en ontwikkeling tot gezondheid en veiligheid. Met alle adressen die van toepassing zijn binnen uw regio. Als u deze site wilt bezoeken: typ CJG in een zoekmachine samen met de naam van uw gemeente (bijvoorbeeld CJG Utrecht).

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding