Skip to main content

Vragen over borstvoeding

Hoe wordt de borstvoeding begeleid? 

De borstvoeding wordt begeleid door de verpleegkundigen en kraamverzorgenden die voor je zorgen. Zij zijn allen geschoold. Daarnaast is er vijf dagen per week een borstvoedingsdeskundige (lactatiekundige) aanwezig die, indien nodig, extra begeleiding kan geven.

Waarom zou ik mijn baby borstvoeding geven? 

Als u borstvoeding geeft dan krijgt uw baby alles wat hij/zij nodig heeft. Naast de juiste voedingsstoffen, bevat moedermelk ook veel antistoffen. uw melk beschermt uw baby tegen ziekten en werkt mee aan het opbouwen van het afweersysteem. Zelfs op langere termijn is uw kind beschermd tegen ziekten als allergieën, bronchitis, oorontstekingen, eczeem en astma. Ook suikerziekte en een hoog cholesterolgehalte komt minder voor bij kinderen die met borstvoeding zijn grootgebracht. Bovendien is borstvoeding geven ook goed voor uzelf; na de bevalling zorgt het ervoor dat uw baarmoeder snel krimpt tot de grootte van voor de zwangerschap. En het biedt bescherming tegen borst-, baarmoederhals- en eierstokkanker voor de overgang.

Ik wil of kan geen borstvoeding geven. Wat kan ik nu doen? 

Op de website van het Voedingscentrum vindt u meer informatie over flesvoeding, voor als u geen borstvoeding wilt of kunt geven.

Kan ik mijn baby, als het opgenomen wordt op de couveuseafdeling, ook borstvoeding geven?

Voor baby's opgenomen op de couveuseafdeling is het heel belangrijk om moedermelk te krijgen. Het wordt beter verdragen omdat het lichter verteerbaar is. Er zitten veel stoffen in die de groei ondersteunen en afweerstoffen die de baby beschermen. Of uw baby al meteen aan de borst kan drinken, hangt af van onder andere de zwangerschapsduur, het geboortegewicht en hoe het met uw baby gaat. Als uw baby zogenaamde voedingsbereidheid toont (zoek- en hapbewegingen of smakt op zijn vuistjes), mag je hem aanleggen. Als uw baby nog niet (altijd) zelf kan drinken, wordt hij/zij gevoed met een maagsonde, een slangetje dat door de neus naar de maag gaat. Uw moedermelkproductie brengt u op gang door zo snel mogelijk te beginnen met het afkolven. In het Diakonessenhuis zijn hiervoor elektrische kolfapparaten aanwezig. In het begin is dit 6 tot 8 keer daags. De verpleegkundige helpt u daarmee. Lees hier meer over in de folder 'Kolfboekje'.

Hoe weet ik dat mijn baby genoeg voeding binnenkrijgt?

Voedt uw baby als hij of zij wakker wordt of geluidjes maakt. Volg dus geen strak voedingsschema.
Let er wel op of een (slaperige) baby vaak genoeg drinkt. Laat uw baby drinken tot hij zelf aangeeft dat hij genoeg heeft. Er wordt dan vanzelf volop moedermelk gemaakt. Is de baby alert, plast en poept het voldoende en is het tevreden na de voeding? Na een paar weken zult u merken dat er een zekere regelmaat in de voedingen komt.

Mag ik mijn baby een fopspeen geven?

Soms raken baby’s in de war door een fopspeen en zuigen ze niet zo makkelijk meer aan de borst. Als uw baby vaak en lang een fopspeen krijgt, drinkt hij minder aan de borst en daardoor maakt uw lichaam minder moedermelk.

Hoelang moet ik borstvoeding geven?

Ongeveer een half jaar lang heeft een baby niets anders nodig dan moedermelk. Ook daarna, als hij ander voedsel gaat eten, blijft de melk van zijn eigen moeder nog lang de beste bron van voedingsstoffen. Borstvoeding kunt u blijven geven zolang u en uw baby het prettig vinden.

Waar vind ik meer informatie over borstkolven en het huren ervan?

 • Medela
  Medela wil de gezondheid van moeder en baby bevorderen via de enorme voordelen van moedermelk.
 • Lactatiekundig Bureau
  Specialistische borstvoedingsbegeleiding bij u aan huis.
 • Prolacta 
  Vragen over borstvoeding? Ruim 12 jaar ervaring en 7 dagen per week bereikbaar.
 • Kraamzorg Midden 
  Kraamzorg Midden Nederland garandeert professionele en betrokken kraamzorg, waarbij persoonlijke aandacht en betrokkenheid centraal staan.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding