In de vrouwelijke geslachtsdelen kan kanker ontstaan. Dus in uw baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, schede en schaamlippen. Deze soorten kanker noemen we gynaecologische kanker. Kanker aan de baarmoederhals, vagina en vulva komen weinig voor. In ons ziekenhuis stellen we door onderzoek deze kankersoorten wel vast, maar behandelen deze vormen van kanker niet zelf. We verwijzen u hiermee naar het academisch ziekenhuis (in principe het UMCU). In ons ziekenhuis is onderzoek naar voorstadia van kanker van vulva, vagina en cervix wel een belangrijk deel van de poliklinische taken.
Als u eierstok- of baarmoederkanker heeft, behandelen we u wel zelf. Maar altijd in nauw overleg met de afdeling gynaecologie-oncologie van het UMCU.
U vindt hier informatie over de verschillende vormen van gynaecologische oncologie, de onderzoeken en de behandelingen die worden uitgevoerd. Verder wordt informatie gegeven over de gang van zaken rondom een bezoek aan de polikliniek Gynaecologische Oncologie.
Gynaecologische Oncologie richt zich op vrouwen met (een voorstadium van) kanker van de geslachtsorganen, of een erfelijke aanleg daarvoor. Deze ziektebeelden komen niet zo vaak voor. Op de afdeling Gynaecologische Oncologie werken gynaecologen die gespecialiseerd zijn in de diagnostiek en behandeling van vrouwen met gynaecologische kanker en de voorstadia daarvan. De meest voorkomende vormen zijn:
Voorstadia van gynaecologische kanker
- Baarmoederhals (cervix)
- Baarmoeder (endometrium)
- Schaamlippen (vulva)
- Er bestaat geen voorstadium van Schede (vagina)
Gynaecologische kanker
- Baarmoederhals (cervix)
- Baarmoeder (endometrium)
- Schaamlippen (vulva)
- Eierstokken (ovaria)
- Schede (vagina)
Afbeelding: Florence Gendre
Zorgprofessionals

dr. M. van Haaften
gynaecoloog

H.W. Ünsalan
gynaecoloog
Mw. dr. J. Louwers
gynaecoloog

P. de Boer
Verpleegkundig specialist

Hanneke Koele-van Ginkel
doktersassistent polikliniek gynaecologie

Ria Schuurman-van den Hof
doktersassistent / medisch secretaresse polikliniek gynaecologie