Skip to main content

Algehele anesthesie

Tijdens algehele anesthesie of narcose bent u in een soort slaaptoestand. U merkt en voelt niets van de operatie.

Toediening

Voordat we u de slaapmiddelen geven, sluiten we de bewakingsapparatuur aan. We plaatsen plakkers op uw borst om uw hartslag te meten. Met een klemmetje op uw vinger controleren wij het zuurstofgehalte in uw bloed. Ook meten we uw bloeddruk, via een band om uw arm.

Vervolgens geven wij u een infuus in uw arm. Via dit infuus spuiten we het slaapmiddel in. Dit kan een branderig gevoel in uw arm geven. U valt binnen een halve minuut in een diepe slaap.

Om uw ademhaling tijdens de anesthesie te controleren, plaatsen wij een kunststof buisje in uw keel. U merkt daar niets van, want u slaapt dan al.

Bijwerkingen

Als u bijkomt uit de narcose kunt u zich slaperig voelen en af en toe wegdromen. Zodra de verdoving uitwerkt, kunt u pijn krijgen in het geopereerde gebied. Daarnaast kunt u last hebben van misselijkheid, braken, keelpijn en heesheid. U kunt de verpleegkundige zo nodig om een pijnstiller of middel tegen misselijkheid vragen.

Ook voelt u soms een zwaar of kriebelig gevoel achterin uw keel. Dit komt door het buisje dat tijdens de operatie in uw keel zat. Dit gevoel verdwijnt binnen enkele dagen.

U kunt dorst hebben na de operatie. Als u mag drinken, doe dit dan voorzichtig en rustig aan. Mag u niet drinken? Dan kan de verpleegkundige uw lippen vochtig maken om de ergste dorst weg te nemen.

Complicaties

Door de algehele anesthesie kunnen complicaties ontstaan. Zo kunnen allergische reacties op de medicijnen optreden. Daarnaast kan uw gebit beschadigd raken door het inbrengen van het kunststofbuisje. Dit geldt vooral als uw gebit in minder goede staat is.

Ook kan door de houding tijdens de operatie een zenuw in uw arm of been beklemd raken. Hierdoor kunt u last krijgen van tintelingen en krachtverlies. Dit is bijna altijd tijdelijk.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding