Skip to main content

Operatie

De meeste blaaskankers behandelen we door de tumor te verwijderen. Soms groeit de tumor zo ver uw blaas in dat we uw hele blaas moeten verwijderen. Dat is een zware operatie. Daarom werken we bij deze operaties samen met een vaste groep specialisten.

Voor deze operatie gaat u naar het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Daar kunnen ze uw blaas verwijderen met behulp van de Da Vinci robot. Na de behandeling komt u weer terug bij ons. Wij houden in de gaten of lichamelijk alles goed met u gaat. Maar er is ook altijd ruimte voor uw verhaal.

De Da Vinci Robot is een nieuw high-techsysteem dat de chirurg helpt om moeilijke ingrepen te verrichten. Dit gebeurt via een kijkoperatie.

Soorten operaties

Afhankelijk van het stadium waarin de tumor zich bevindt, kiezen we een behandelmethode. Kleine tumoren die de spieren van de blaaswand nog niet hebben aangetast, kunnen tijdens een kijkoperatie worden verwijderd. Dit heet een transurethrale resectie.

Als dat nodig is, kan de transurethrale resectie van de tumor uit de blaas gevolgd worden door blaasspoelingen: de blaas wordt dan een aantal keer gespoeld met een chemo-oplossing om restjes tumor te verwijderen of om te voorkomen dat er nieuwe tumoren ontstaan.

Bij een sterk agressief type blaastumor (spierinvasief), wordt gewoonlijk de hele blaas operatief verwijderd. Als de blaas is verwijderd, wordt er een kunstmatig afvoerkanaal voor de urine gemaakt. Dat kan een stoma zijn of een vervangblaas.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding