Skip to main content

Behandeling

Uw behandeling op de mammapolikliniek begint met onderzoek. Vastgesteld wordt of de afwijking in uw borst goed- of kwaadaardig is. Hiervoor zijn meestal een borstfoto (mammografie) en een echo nodig. Daarnaast nemen we in veel gevallen een biopt of een punctie om weefsel te onderzoeken. Soms is nog meer onderzoek nodig, bijvoorbeeld een MRI of een PET scan. Als al het nodige onderzoek is gedaan, kunnen we voor u een passend behandelplan maken.

Chirurgie

Borstkanker wordt bijna altijd geopereerd. Bij de operatie verwijdert de chirurg de tumor uit de borst. Dat noemen we een borstsparende operatie. Soms is het nodig de hele borst te amputeren. Tijdens de operatie wordt meestal een lymfklier uit de oksel weggehaald om te kijken of er tumorcellen in zitten. Het is belangrijk voor u om te weten dat we uw oksel moeten opereren of bestralen. Ook weten we beter welke behandeling er na de operatie nodig is. De operatie kan samen met een plastisch chirurg worden uitgevoerd.
Er bestaan veelal meerdere mogelijkheden om u te behandelen. Dit zullen wij u goed uitleggen en samen met u de beste behandeling bepalen.

Bestralen

Een ander woord voor radiotherapie is bestraling. Het is een plaatselijke behandeling van de borst. De behandeling wordt door de radiotherapeut gegeven. Door middel van radiotherapie kunnen kankercellen beschadigd en gedood worden.
Deze behandeling vindt plaats in het UMC Utrecht. Op hun website vindt u meer informatie over bestraling, waaronder een video over de 'breath hold-techniek' die toegepast wordt bij behandeling bij borstkanker.
Afhankelijk van o.a. de operatie kan deze behandeling geïndiceerd. Het betreft een behandeling om de kans op terugkeer van de ziekte zo klein mogelijk te maken.

Chemotherapie

Chemotherapie is een aanvullende behandeling met medicijnen die cytostatica genoemd worden. Deze behandeling wordt gegeven om de kans op genezing groter te maken. En ook om de kans op terugkeer van de kanker kleiner te maken. Door chemotherapie kunnen kankercellen beschadigen en remt de groei af waardoor zij gedood kunnen worden. Hierdoor wordt de kans op verspreiding van de kankercellen in het lichaam tegengegaan.
Er zijn veel verschillende cytostatica die ieder op een andere manier de kankercel aanvallen. Vaak wordt er een combinatie van verschillende cytostatica geven. Chemotherapie (kuren) wordt vaak door middel van een infuus toegediend waardoor het in het gehele lichaam kan werken.
De chemotherapie kan zowel vooraf als na de operatie gegeven worden. Indien het vooraf aan de operatie toegepast wordt, kan de chirurg de tumor beter en minder uitgebreid opereren.

Mammaprint

Niet iedereen heeft evenveel baat bij een behandeling met aanvullende chemotherapie. Een mammaprint wordt ook wel genprofieltest genoemd. De mammaprint kan helpen bepalen of het geven van chemotherapie in aansluiting op de operatie zinvol is of beter achterwegen gelaten kan worden. Deze test wordt uitgevoerd op het tumorweefsel en de uitslag kan gebruikt worden om de toegevoegde waarde van chemotherapie te bepalen.

Hormoontherapie

Sommige vormen van borstkanker zijn hormoongevoelig. Onderin vloed van het vrouwelijk geslachtshormoon kunnen daarom sommige borstkankercellen gestimuleerd worden om te delen en te groeien. Een behandeling die de aanmaak of de werking van deze stimulerende hormonen remt kan daardoor soms de groei van deze kankersoorten afremmen of stoppen. Hormoontherapie wordt meestal als een tablet voorgeschreven en werkt daardoor net zoals de chemotherapie in het hele lichaam. Afhankelijk van o.a. de hormonale gevoeligheid van de tumorcellen kan deze behandeling vaak voor een langere periode voorgeschreven. Deze behandeling kan gegeven worden om de kans op genezing groter en de kans op terugkeer van de kanker kleiner te maken.

Immunotherapie

Immunotherapie is een behandeling waardoor het eigen afweersysteem de kankercellen beter kan herkennen en vernietigen. Sommige vormen van borstkanker zijn gevoelig voor een immunologische behandeling. Net zoals bij de chemotherapie kan deze behandeling gegeven worden voor of na de operatie. De behandeling wordt door een injectie of infuus toegediend. Deze immunotherapie wordt gegeven om de kans op genezing zo groot mogelijk te maken.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding