Polikliniek voor atriumfibrilleren

Is bij u atriumfibrilleren vastgesteld? Dan kunt u terecht op de polikliniek voor atriumfibrilleren. De polikliniek is onderdeel van de polikliniek Cardiologie.

Wat is atriumfibrilleren?

Atriumfibrilleren, of boezemfibrilleren, is de meest voorkomende hartritmestoornis. Wanneer de juiste behandeling wordt ingezet, is atriumfibrilleren niet gevaarlijk. 

Bij atriumfibrilleren trekken de boezems (voorkamers van het hart) niet meer goed samen. Dat komt door een chaotische elektrische activiteit in de boezems. Een deel van de elektrische prikkels wordt naar de kamers van het hart geleid waardoor de hartslag vaak snel en onregelmatig is. 

De symptomen van atriumfibrilleren kunnen erg vervelend zijn. Dat zijn onder meer: 

  • hartkloppingen
  • een naar gevoel op de borst
  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • kortademigheid  

Atriumfibrilleren kan complicaties veroorzaken: 

  • Bloedstolselvorming in het hart. Als deze stolsels zich naar de hersenen verspreiden, heeft u meer kans op een beroerte. 
  • De pompfunctie van het hart kan verminderen.  
     

Wat kunt u verwachten op de polikliniek atriumfibrilleren?

Eerst heeft u een gesprek met de verpleegkundig specialist. U krijgt vragen over uw klachten en uw gezondheid. Ook krijgt u uitleg over het ziektebeeld van atriumfibrilleren.

U ondergaat ook aanvullend onderzoek, zoals bloedonderzoek en een echo van het hart. De cardioloog geeft een behandeladvies. Eventueel krijgt u medicijnen voorgeschreven.

Na een of enkele controle-afspraken op de polikliniek neemt de huisarts de behandeling weer over. Als dat nodig is, komt u regelmatig naar de polikliniek om te kijken of de behandeling het gewenste effect heeft.

Afspraak maken

U kunt telefonisch een afspraak maken.