Skip to main content

Behandeling

We doen altijd een kijkonderzoek. Dit doet de maag-darm-lever arts. Mocht u darmkanker hebben, dan moeten we meer onderzoek doen. We moeten namelijk onderzoeken in welk stadium uw ziekte zich bevindt en welke behandeling het meest geschikt is voor u. Er zijn verschillende mogelijke behandelingen.

Chirurgie

Vaak moeten we u opereren. Bij de operatie verwijdert de chirurg het stuk darm waar de tumor zit. We halen ook de omliggende bloedvaten, het lymfeklierweefsel en vetweefsel weg.

We vertellen u van te voren wat u kunt verwachten. Een darmoperatie duurt gemiddeld 1,5 tot 4 uur. Hoe lang de operatie duurt, is afhankelijk van de plaats en grootte van uw tumor, uw voorgeschiedenis en uw conditie.

Bestralen

Een andere behandeling is bestraling. Met straling vernietigen we de kankercellen. De gezonde cellen eromheen worden zo veel mogelijk gespaard. Deze straling kunt u niet zien, ruiken of voelen. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Soms bestralen we u voor uw operatie. Om de tumor kleiner te maken. Ook bestralen we u soms om ervoor te zorgen dat u minder pijn heeft. Dit doen we als de kanker niet meer te genezen is.
We bestralen alleen bij endeldarmkanker. Niet bij dikkedarmkanker

Chemotherapie

Ook chemotherapie is een mogelijke behandeling. Bij chemotherapie krijgt u een combinatie van medicijnen. Deze medicijnen noemen we antikankermedicijnen of cytostatica. Chemotherapie pakt kankercellen aan, zodat de ziekte stopt met groeien. Ook verkleint chemotherapie de kans dat de kanker terugkomt. Dat komt omdat de chemo ook rondzwervende tumorcellen aanpakt.

Soms geven we voor een operatie chemotherapie. De chemotherapie wordt dan gecombineerd met bestraling

Dagbehandeling Oncologie en hematologie

Chemotherapie krijgt u op onze moderne dagbehandelcentrum oncologie/ hematologie. Hier bieden we u alle zorg die u nodig heeft. In een  huiselijke omgeving. Uw familie is van harte welkom tijdens uw chemo. Maar ook onze zorgverleners hebben altijd tijd om met u te praten.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding