Skip to main content

Versiespreekuur

Uw verloskundige of gynaecoloog verwijst u naar het versiespreekuur wanneer u minstens 36 weken zwanger bent en uw kind in een stuitligging ligt. Op het versiespreekuur proberen verloskundigen uw kind te draaien naar een hoofdligging, zodat u op natuurlijke wijze kunt bevallen. Dit wordt ook wel een (uitwendige) versie genoemd. Iedere donderdag vanaf 13.00 uur staat een team, bestaande uit een gynaecoloog, klinisch verloskundigen en een verpleegkundige klaar om kinderen die in een stuit liggen te draaien.

Het draaien van uw kind

Het draaien van uw kind vind plaats op de afdeling Triage. U krijgt eerst een echo en een CTG onderzoek om de ligging van uw kind, de hoeveelheid vruchtwater, de positie van de placenta en de hartslag van uw kind te bepalen. Om ervoor te zorgen dat uw baarmoederspier niet samentrekt tijdens het draaien, krijgt u een weeënremmend middel toegediend. 

Daarna gaat u naar een éénpersoonskamer waar het draaien plaatsvindt. Het is belangrijk dat u voor het draaien zo ontspannen mogelijk bent. Bedenk vooraf wat u nodig heeft om te ontspannen. Het draaien wordt gedaan door twee klinisch verloskundigen. Hoe lang het draaien duurt, verschilt van minder dan 30 seconden tot ongeveer 5 minuten. Na het draaien van uw kind controleert de klinisch verloskundige opnieuw de hartslag van uw kind met een CTG.

Uw bezoek duurt anderhalf tot twee uur.

Afspraak maken

Het versiespreekuur vindt elke donderdag vanaf 13.00 uur plaats in Utrecht. U heeft altijd een verwijzing nodig van uw verloskundige of gynaecoloog. Bel met nummer: 088 250 6459 voor het maken van een afspraak.

Meer informatie

In de folder Het draaien van uw kind bij een stuitligging leest u hoe u uw bezoek voorbereidt.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding