Vleesbomen (myomen)

Heeft u een vleesboom (myoom)? Hier leest u meer over de klachten en behandeling van vleesbomen.

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom is een goedaardige knobbel in de spierlaag van uw baarmoeder. Een vleesboom kan aan de buitenkant van uw baarmoeder zitten, maar ook in de baarmoederwand of in de baarmoederholte. Een vleesboom kan tot ruim tien centimeter groot worden. Een vleesboom geeft meestal geen klachten. We weten niet hoe een vleesboom ontstaat.

Bij wie komen vleesbomen voor?

Ongeveer 20 tot 30 procent van de vrouwen heeft vleesbomen. Dat geldt voor 50 tot 60 procent van de vrouwen van Afrikaanse afkomst. Vleesbomen ontstaan onder invloed van vrouwelijke hormonen. Dat gebeurt op z’n vroegst na de eerste menstruatie. Na de overgang worden vleesbomen meestal kleiner. Een vleesboom kan groter worden bij sommige hormoonbehandelingen, bijvoorbeeld voor overgangsklachten.

Vleesbomen en zwangerschap

Een vleesboom geeft meestal geen problemen bij zwanger worden of tijdens uw zwangerschap. Wel kan een vleesboom groeien tijdens uw zwangerschap. Dat komt door hormoonveranderingen. Na de zwangerschap wordt de vleesboom weer kleiner.

Klachten van vleesbomen

Een vleesboom geeft meestal weinig klachten. Of u klachten heeft, hangt af van de plaats en de grootte van de vleesboom. Vleesbomen in de baarmoederholte kunnen menstruatieklachten of hevig bloedverlies veroorzaken. Bij overmatig bloedverlies kunt u bloedarmoede (anemie) krijgen. Hierdoor kunt u zich moe of kortademig voelen. De gynaecoloog zal dan ook het ijzergehalte van uw bloed (Hb of hemoglobine) controleren.

Minder voorkomende klachten van een vleesboom zijn: een drukkend gevoel in de buik, pijn laag in de rug, klachten met plassen en pijn en/of bloedverlies bij het vrijen. Heel soms ontstaat er te weinig bloedtoevoer naar een vleesboom. Dit geeft hevige buikpijn. De kans dat een vleesboom kwaadaardig is, is zeer klein. Dit komt voor bij 1 op 15.000 vrouwen.

Behandeling van vleesbomen

Heeft u geen klachten? Dan kunnen de vleesbomen gewoon blijven zitten. Heeft u wel klachten, is de vleesboom groot of heeft u meerdere vleesbomen? Dan is behandeling soms wel nodig. Samen met de gynaecoloog kiest u een behandeling. Welke behandeling het best is voor u, hangt van een paar dingen af: 

  • de klacht en het gewenste effect 
  • de plaats van de vleesboom
  • de grootte van de vleesboom
  • het aantal vleesbomen dat u heeft
  • uw leeftijd
  • uw eventuele wens om zwanger te worden 

Mogelijke behandelingen zijn: 

Wat voor u de beste keuze is, hangt van verschillende dingen af: uw klachten, hoe groot de myomen zijn en – minstens zo belangrijk – wat u belangrijk vindt. Samen met uw arts kiest u de behandeling die het beste bij u past. De keuzehulp Myomen kan u daar bij helpen.