Skip to main content

Het oriënterend fertiliteitsonderzoek

Tijdens het oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) zoeken we het antwoord op drie vragen:

  • Heeft u regelmatig een eisprong?
  • Heeft uw partner genoeg zaadcellen?
  • Kunnen de eicel en de zaadcellen elkaar bereiken?

Verschillende onderzoeken

Welke onderzoeken we doen, hangt af van uw persoonlijke situatie. Dit zijn de mogelijkheden:

Basale Temperatuurcurve

De basale temperatuurcurve (BTC) is een grafiek van uw lichaamstemperatuur. Om die grafiek te kunnen maken, moet u ieder ochtend uw temperatuur opnemen. Meteen als u wakker wordt.

De ochtendtemperatuur daalt of stijgt door de hormonen in uw eierstokken. Vanaf de eerste dag van uw cyclus tot aan de eisprong schommelt uw temperatuur rond de 36 graden. De eerste dag van uw cyclus is de eerste dag dat u helderrood bloed verliest bij de menstruatie. 

Na de eisprong ligt uw lichaamstemperatuur ongeveer 0.3 graden hoger. Een temperatuurstijging geeft dus achteraf het moment van uw eisprong aan. Als u een tijdje uw temperatuur opneemt, kunnen we zien of en wanneer u uw eisprong heeft.

Bloedonderzoek

Om te onderzoeken of u een goede eisprong heeft, nemen wij bloedmonsters af. Dit doen we twee keer met een tussentijd van enkele dagen.

Samenlevingstest

Tijdens de dagen dat u vruchtbaar bent, is het slijm van uw baarmoederhals vloeibaarder. Hierdoor kunnen de zaadcellen er beter door. Bij de samenlevingstest kijken we hoe doorgankelijk uw baarmoederhalsslijm is.

Eerst kijken we wanneer u het vruchtbaarst bent. Dan weten we wanneer we de samenlevingstest kunnen doen. Die doen we namelijk een of twee dagen voor uw eisprong. De avond voor de test moet u gemeenschap hebben.

De volgende dag halen wij met een klein spuitje wat slijm weg uit uw baarmoedermond. We openen daarvoor uw vagina met een spreider of eendenbek. Onder een microscoop kijken we of er genoeg  beweeglijke zaadcellen in het slijm aanwezig zijn. We kunnen u direct vertellen of dat zo is.

Soms moeten we dit onderzoek nog een keer herhalen.

Zaadonderzoek

Bij zaadonderzoek onderzoeken we uw zaad. U levert daarvoor sperma in bij het laboratorium. U krijgt hiervoor een potje en een formulier voor het laboratorium mee. Ook krijgt u een folder mee met uitleg.

We bespreken de uitslag van het zaadonderzoek tijdens uw volgende afspraak. Dan hoort u ook of er meer onderzoek nodig is.

Lees meer over de aanvullende onderzoeken.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding