Skip to main content

Historie

Het Diakonessenhuis is opgericht in 1844 in Utrecht. Destijds nam hoogleraar B.F. Suerman de medische behandeling van patiënten op zich en gaf de diakonessen les aan het bed.

Diakonesssen aan het sneeuwbal gooien

De toen gebruikte inzichten kwamen uit Kaiserwerth (Duitsland). De diakonessen verzorgden patiënten met behulp van de modernste inzichten van hun tijd. Ze veranderden de zogenaamde ‘sterfhuizen’ in ziekenhuizen. Zo werd het Diakonessenhuis een voorbeeld voor vele andere ziekenhuizen. Tegenwoordig kunt u in het Diakonessenhuis Utrecht, Zeist en Doorn terecht voor een breed en gespecialiseerd zorgaanbod.

Wist u dat?

  • Het Diakonessenhuis het eerste en daarmee oudste Diakonessenhuis van Nederland is?
  • Een huurhuis aan de Springweg in Utrecht in 1844 de eerste locatie was van het Diakonessenhuis?
  • 47 patiënten in het eerste jaar zijn verpleegd in het Diakonessenhuis? Tegenwoordig bezoeken jaarlijks meer dan
    390.000 mensen onze poliklinieken, worden zo’n 24.000 patiënten opgenomen en vinden er ruim 24.000 dagbehandelingen plaats. 
  • Er in 1844 drie diakonessen werkzaam waren in het Diakonessenhuis? Tegenwoordig werken er zo’n 2700 mensen, onder wie zo'n 190 medisch specialisten. 
  • De diakonessen 'dienend in liefde' hun werk deden? Deze bijzondere zorgverleners zetten zich in voor de zorg op vrijwillige basis, uit liefde en overtuiging.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding