Skip to main content

MRSA

MRSA is een huidbacterie die niet gevoelig is voor antibiotica. Als u gezond bent en deze bacterie heeft, is er niet zoveel aan de hand. Dat is anders als u ziek bent of net een operatie achter de rug heeft. Dan kunt u er een infectie van krijgen. Denk aan een wondinfectie en urineweginfectie. Of in zeldzame gevallen een bloedvergiftiging of een longontsteking.

Deze infecties zijn moeilijk te genezen. De MRSA-bacterie is immers ongevoelig voor de antibiotica die wij meestal gebruiken. Daarom doen we erg ons best deze bacterie buiten het ziekenhuis te houden.

Deze maatregelen nemen wij

Als u opgenomen wordt, stellen wij u een aantal vragen om te kijken of u de MRSA-bacterie bij u draagt. U kunt ons helpen door het ons te melden als u:

  • Weet dat u drager bent van MRSA
  • Op een boerderij woont of werkt
  • De afgelopen zes maanden bent opgenomen in het buitenland

Als we denken dat u de MRSA-bacterie bij u draagt, doen we een uitstrijkje. Met een wattenstaafje halen we materiaal uit uw neus, keel en bilnaad. Als u wonden heeft, nemen we daar ook materiaal van. Dat zetten we op kweek.

Binnen enkele uren hebben we de uitslag al. Dan weten we of u de MRSA-bacterie bij u draagt. Als u ‘s avonds of in het weekend wordt opgenomen, kan het langer duren voordat u de uitslag heeft.

Bezoek mag

Terwijl u wacht op de uitslag mag u gewoon bezoek ontvangen. Uw bezoekers moeten na het bezoek wel meteen het ziekenhuis verlaten. Ze mogen niet aansluitend op bezoek gaan bij een andere patiënt. Pas als we weten dat er niets aan de hand is, mag uw bezoek weer in het ziekenhuis blijven.

Voorkomen van verspreiding

Als u drager blijkt te zijn van de MRSA-bacterie, leggen we u op een aparte kamer. Ook op de spoedeisende hulp en de dagbehandeling. U mag die kamer niet verlaten. Als wij bij u komen, dragen we altijd een schort, masker voor mond en neus, muts en handschoenen.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding