Skip to main content

Resistente bacteriën

Resistente bacteriën zijn minder gevoelig voor de medicijnen die we veel gebruiken. Daarom zijn ze moeilijk te bestrijden. Als u gezond bent en een bacterie heeft, is er niet zoveel aan de hand. Dat is anders als u ziek bent of net een operatie achter de rug heeft. Dan kunt u er ziek van worden. Daarom doen wij er alles aan om resistente bacteriën in het ziekenhuis te voorkomen.

We vragen u het ons te vertellen als u weet dat u een resistente bacterie bij u draagt. Dan kunnen we de juiste maatregelen nemen. U komt dan alleen op een kamer te liggen. Met een eigen douche en toilet. U mag niet van die kamer af. Dat noemen we isoleren. In uw dossier maken we een aantekening, zodat iedereen in het ziekenhuis weet dat u drager bent van een resistente bacterie.

Bezoek mag

Als u in isolatie ligt, mag u gewoon bezoek ontvangen. Ook kinderen en zwangere vrouwen mogen op bezoek komen. Als ze maar even aan de verpleging laten weten dat ze er zijn en na het bezoek hun handen wassen met water en zeep of inwrijven met handalcohol. Uw bezoekers moeten na het bezoek het ziekenhuis wel meteen verlaten. Ze mogen niet aansluitend op bezoek gaan bij een andere patiënt.

Als wij u verzorgen, dragen we altijd een schort, masker, muts en handschoenen. Zo kan de bacterie zich niet via ons verspreiden. Voor een praatje hoeven we die kleding niet aan.

Geplande onderzoeken en behandelingen

Uw onderzoeken en behandelingen op de polikliniek kunnen gewoon doorgaan. We kunnen maatregelen nemen om verspreiding te voorkomen. U meldt u gewoon bij de polikliniek. Meestal kunt u gewoon wachten in de wachtkamer. Soms vragen wij u in de spreekkamer te wachten.

Controle

Als u in het ziekenhuis ligt of vaak op de polikliniek komt, kijken we regelmatig of u de bacterie nog steeds bij u draagt. Soms raakt u de resistente bacterie namelijk vanzelf kwijt. Met een wattenstaafje halen we materiaal uit uw keel en anus. Soms nemen we ook wat wondvocht af of vragen we om wat urine. Dat materiaal zetten we op kweek.

Als we bij meerdere controles geen resistente bacteriën meer vinden, hoeft u niet meer in isolatie. Wij laten u dat met een brief weten.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding