Skip to main content

Nierfalenpolikliniek

De nierfalenpolikliniek is er voor patiënten met een ernstig gestoorde nierfunctie. Het is niet zo dat een verwijzing naar de nierfalenpolikliniek automatisch betekent dat er op zeer korte termijn nierfunctievervangende therapie nodig is. Dat bespreken we uitgebreid met u tijdens het bezoek aan deze polikliniek.

Dit kunt u verwachten

 • U krijgt voorlichting over de verschillende soorten nierfunctievervangende behandelingen. In samenspraak met u, uw nierarts (nefroloog) en de nefrologieverpleegkundige wordt de keuze gemaakt voor een behandelvorm.
 • Heeft u een behandeling gekozen? Dan treffen we samen met u de voorbereidingen voor deze behandeling.
 • U krijgt ook voorlichting over de gevolgen van uw nierziekte in het dagelijks leven en adviezen over hoe hier mee om te gaan.

Soorten behandelingen

Afhankelijk van uw medische situatie en in overleg met de nierarts en de nefrologieverpleegkundige kunt u kiezen uit onderstaande behandelingen. Deze bespreken we uitgebreid met u tijdens het spreekuur. Voor deze behandelingen kunt u terecht in ons ziekenhuis. We werken hierbij samen met het UMC Utrecht en Dianet:

 • niertransplantatie
 • hemodialyse (bloed zuiveren met kunstnierbehandeling)
 • peritoneaaldialyse (buikspoeling)
 • conservatieve behandeling

Op de website van de Nierstichting vindt u ook informatie over de verschillende soorten behandelingen.

Het team

Op de nierfalenpolikliniek krijgt u met verschillende mensen te maken die samenwerken om u de best mogelijke zorg te bieden:

 • De nierarts (nefroloog)
  De nierarts bespreekt uw medische situatie met u. Vervolgens controleert de arts uw medicijngebruik en de bloeddruk en verricht eventueel aanvullend onderzoek.
 • De nefrologieverpleegkundige
  De nefrologieverpleegkundige geeft u mondelinge en schriftelijke informatie over de toekomstige nierfunctievervangende behandeling. Daarnaast bespreekt zij de bloeduitslagen en uw medicatie met u. Zij controleert de bloeddruk, pols en uw gewicht en eventueel de shunt (dit is een verbinding tussen slagader en ader). Daarnaast legt zij u uit hoe u bepaalde medicatie moet toedienen en zij vaccineert u zo nodig.
 • De diëtist
  De diëtist informeert u over uw dieet en leefregels omtrent uw voedingspatroon. Daarnaast adviseert zij hoe u bepaalde medicatie het beste in kunt nemen in combinatie met uw voeding.
 • De maatschappelijk werker
  De maatschappelijk werker ondersteunt u bij het maken van een keuze voor de toekomstige nierfunctievervangende behandeling en geeft praktische informatie over bijvoorbeeld werk en financiën.

Samenwerking

Het team werkt intensief samen met andere artsen, zoals de vaatchirurg. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met het UMC Utrecht en Dianet.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding