Skip to main content

Diabetes mellitus

Als u diabetes mellitus heeft, kunt u terecht op de diabetespolikliniek. Hier worden patiënten met diabetes mellitus begeleid die verwezen zijn door de huisarts of door een andere specialist. De begeleiding vindt plaats door een team van internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen.

De diabetespolikliniek is een onderdeel van de polikliniek Interne Geneeskunde. Bij diabetes mellitus is sprake van een verstoring van de glucosestofwisseling. Voor verdere uitleg verwijzen wij u naar de folders: ‘Behandeling van type 1 Diabetes’ of ‘Behandeling van Diabetes type 2’.

Werkwijze

Als u net gehoord heeft dat u diabetes heeft, komt u regelmatig voor controle op de polikliniek. Als u al langer diabetes heeft en stabiel ingesteld bent, komt u drie keer per jaar voor controle.

Verpleegkundig spreekuur

Het verpleegkundig spreekuur is een aanvulling  op de behandeling van de internist en gebeurt in nauwe samenwerking met hem of haar. Lees meer over het verpleegkundig spreekuur diabeteszorg. De internist zal u zo nodig ook verwijzen naar de diëtist.

Cursus 'Grip op diabetes'

Voor mensen met diabetes die vier keer per dag insuline spuiten of een insulinepomp gebruiken organiseren de diabetesverpleegkundigen en diëtisten de cursus ‘Grip op diabetes'. Samen met zes tot tien mede-patiënten krijgt u uitleg over het omgaan met insuline en koolhydraten. De cursus vindt meerdere keren per jaar plaats en bestaat uit twee avondbijeenkomsten.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de flyer 'Grip op diabetes'.

Zwangerschapsdiabetes-carrousel

Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap diabetes, dan gaat het meestal om zwangerschapsdiabetes. De polikliniek gynaecologie  en de diabetespolikliniek werken samen om deze patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de folder  ‘Zwangerschapsdiabetes-carrousel’.

Oogcontrole bij diabetes mellitus

Diabetes kan problemen in de ogen veroorzaken, daarom wordt u ook verwezen voor oogcontrole. Hoe vaak u voor controle moet, zal afhangen van het type diabetes en de bevindingen van de oogarts. De folder ‘Diabetische  retinopathie, onderzoek en behandeling’, geeft u daarover meer informatie.

Het team

Op de Diabetespolikliniek krijgt u met verschillende  mensen te maken die samenwerken om u de best mogelijke zorg te bieden:

De internist (diabetoloog)
R. Gallas
A. Muller
S. Sankatsing
M. Van de Ree
S. Logtenberg

De diabetesverpleegkundige
P. Bosman
E. Catsburg
J. Barte
H. Geelen
R. Hoogenboom
F. Wilhelmus

De diëtist
A.  Ravenshorst
T. Schaafsma
C. Boendermaker
J.  van Kooten
A. Schreur

De medisch psycholoog
M. Fonk
J. Eras

Samenwerking

Het team werkt waar nodig intensief samen met andere artsen, zoals de oogarts, de gynaecoloog, vaatchirurg en revalidatiearts.

Meer informatie

Op de website van de Diabetesvereniging Nederland en het Diabetesfonds vindt u meer informatie over diabetes. Ook bij 'Betrouwbare links' kunt u meer informatie vinden.

Afspraak maken

Een afspraak maken of wijzigen doet u via afsprakenplanning van de polikliniek Interne Geneeskunde via telefoonnummer 088 250 6667.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding