Skip to main content

Bloedafname

Wanneer u bloed moet laten prikken, geeft uw arts een aanvraagformulier voor laboratoriumonderzoek aan u mee. Op dit formulier geeft uw arts aan welke onderzoeken nodig zijn. In het laboratorium onderzoeken we alleen dat wat uw arts heeft aangegeven.

Een afspraak maken

Het is meestal niet nodig om een afspraak te maken voor bloedprikken. U kunt gewoon binnenlopen bij een van onze prikpunten.

Voor een aantal laboratoriumonderzoeken moet u wel een afspraak maken. Als dit nodig is, laten we u dat weten. U hoort dan van ons wanneer u bij ons terechtkunt. Ook kunt u een folder meekrijgen met extra informatie. In deze folder leest u meer over het onderzoek en de duur van het onderzoek.

Prikpunten Diakonessenhuis

Uw gegevens

Met het aanvraagformulier van uw arts komt u naar een van onze prikpunten. U geeft het aanvraagformulier af bij de bloedafnamebalie. Daar controleren we uw persoonsgegevens. We voeren het aangevraagde onderzoek in de computer in en koppelen dit aan uw persoonsgegevens. Dit zijn de gegevens die op het aanvraagformulier staan.

Daarna printen we etiketten met uw naam en geboortedatum. Deze etiketten plakken we op de buisjes met bloed. Zo weten we zeker dat we de juiste naam hebben bij het juiste lichaamsmateriaal.

Bloedprikken

Nadat uw gegevens zijn ingevoerd in de computer mag u naar een van de afnameruimtes voor het bloedprikken. Hier vragen we om uw geboortedatum, ter controle van uw persoonsgegevens. Daarna nemen we bloed bij u af. Dit gebeurt meestal via uw arm. De etiketten met uw persoonsgegevens worden op de verschillende buisjes geplakt.

Wat gebeurt er met uw lichaamsmateriaal na het onderzoek?

Lichaamsmateriaal is het bloed, de urine of de ontlasting die u bij ons inlevert. Soms blijft er na het onderzoek lichaamsmateriaal over. Maar wat gebeurt hiermee nadat het onderzoek is gedaan? Als alle uitslagen van het aangevraagde onderzoek bekend zijn, vernietigen we uw lichaamsmateriaal. Meestal doen we dat binnen 1 week.

Soms kunnen we overgebleven materiaal echter ook gebruiken als testmateriaal. Bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren. Als we het lichaamsmateriaal gebruiken, dan zorgen we ervoor dat niemand weet dat het van u komt. We noemen dat anonimiseren.

Als u niet wilt dat uw lichaamsmateriaal gebruikt wordt als testmateriaal dan kunt u een e-mail sturen. Schrijf in de e-mail duidelijk uw naam en geboortedatum. U kunt ook bellen met: 088 250 6518.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding