Skip to main content

Laboratoriumonderzoek

De uitslagen van het laboratoriumonderzoek zijn nodig om ziekten op te sporen of uit te sluiten. Of om te zien of een behandeling goed verloopt. We doen de onderzoeken in het laboratorium veelal met geautomatiseerde en computergestuurde apparatuur.

Lichaamseigen bestanddelen

Bloed bevat zogenaamde lichaamseigen bestanddelen. Dit zijn bijvoorbeeld rode en witte cellen, enzymen, voedingsstoffen, bouwstoffen en afvalproducten. De afvalstoffen die het lichaam aanmaakt moeten ook afgevoerd worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld via urine en ontlasting.

In een gezond lichaam zijn al deze verschillende bestanddelen in het bloed in balans. Er zijn dan bijvoorbeeld precies genoeg rode en witte bloedcellen. Bij ziekte is er soms te veel van een bestanddeel aanwezig, of juist te weinig.

Lichaamsvreemde bestanddelen kunnen zijn: bacteriën, virussen, geneesmiddelen of drugs. Deze bestanddelen worden ook op een van onze laboratoria onderzocht.

Specialisten klinische chemie

Onze specialisten klinische chemie zijn verantwoordelijk voor de bloedafname, het doen van de laboratoriumonderzoeken en de rapportage van de uitslagen aan uw arts. Zij geven uw arts ook adviezen.

Onder hun leiding wordt het juiste materiaal op de juiste manier verkregen en onderzocht op het laboratorium. Onze specialisten klinische chemie zijn ervoor verantwoordelijk dat wordt voldaan aan de hoogste kwaliteitseisen.

Onze specialisten klinische chemie doen ook wetenschappelijk onderzoek. Bij ons werken 3 specialisten klinische chemie en er is een assistent in opleiding.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een bepaalde laboratoriumtest, dan kunt u kijken op www.uwbloedserieus.nl.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding