Skip to main content

Polikliniek voor jeugd en alcohol

Regelmatig komen op de Spoedeisende hulp jongeren binnen die te veel gedronken hebben. Soms zoveel dat ze binnenkomen in coma, met een trauma of hevig brakend. Deze jongeren nodigen we na ontslag uit het ziekenhuis uit voor een bezoek aan de polikliniek voor jeugd en alcohol. Alcohol is namelijk heel slecht voor jongeren. Daarom willen wij op tijd ingrijpen.

We richten ons op jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Zij komen samen met hun ouders naar ons toe. Hier hebben ze een gesprek met een kinderarts en een psycholoog, om alcoholschade in de toekomst te voorkomen.

In onderstaande film vertelt kinderarts Mark Hoetjer over comazuipen.

Blijvende schade van alcoholgebruik

Alcoholgebruik op jonge leeftijd kan blijvende schade veroorzaken. Alcohol verstoort namelijk de ontwikkeling van de hersenen. Dat heeft invloed op de intelligentie, het gedrag en het concentratievermogen van de jongere. Jongeren die regelmatig drinken, hebben ook meer kans op alcoholverslaving op latere leeftijd.

Bovendien heeft alcohol invloed op de hormonen. Jongeren die veel drinken hebben vaak minder groeihormoon en mannelijk hormoon. Daarom is ingrijpen bij alcoholproblemen erg belangrijk.

Speciale nazorg

Met de gesprekken die we voeren, leren we ouders en de jongere wat de gevolgen zijn van alcoholgebruik. We onderzoeken of het overmatig alcoholgebruik eenmalig was of dat de jongere regelmatig veel drinkt. In het laatste geval proberen we te achterhalen wat de reden hiervan is. Denk aan depressiviteit, ADHD, schoolproblemen of eenzaamheid. Misschien is er zelfs al sprake van gewoontedrinken of een verslaving.

In twee tot drie gesprekken leren we jongeren en ouders wat zij zelf kunnen doen om alcoholschade in de toekomst te voorkomen. Als het nodig is verwijzen we ouders en kind  naar andere instellingen. We werken bijvoorbeeld nauw samen met Centrum Maliebaan: de zorginstelling voor verslavingsvraagstukken.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding