Skip to main content

Materiaal inleveren

Wanneer uw arts heeft besloten dat er microbiologisch onderzoek gedaan moet worden, vult hij op een aanvraagformulier uw gegevens en het gewenste onderzoek in. Daarnaast wordt er lichaamsmateriaal bij u afgenomen. Dit kan van alles zijn: urine, feces of opgehoest slijm. Vervolgens wordt dit ingeleverd bij het Medisch Microbiologisch laboratorium.

Het kan ook zijn dat u een postpakketje voor het onderzoek mee naar huis krijgt. Hierin zitten alle benodigdheden: het aanvraagformulier, een potje of wattenstok en een instructieformulier. Dit pakketje kunt u op de post doen of inleveren bij het laboratorium in het Diakonessenhuis Utrecht. U kunt het ook op verschillende andere punten in de regio inleveren. Bekijk het overzicht van alle plekken waar u uw materiaal in kunt leveren.

Wat gebeurt er met uw lichaamsmateriaal na het onderzoek?

Lichaamsmateriaal is het bloed, de urine of de ontlasting die u bij ons inlevert. Soms blijft er na het onderzoek lichaamsmateriaal over. Maar wat gebeurt hiermee nadat het onderzoek is gedaan? Als alle uitslagen van het aangevraagde onderzoek bekend zijn, vernietigen we uw lichaamsmateriaal. Meestal doen we dat binnen 1 week.

Soms kunnen we overgebleven materiaal echter ook gebruiken als testmateriaal. Bijvoorbeeld om een onderzoeksmethode te verbeteren. Als we het lichaamsmateriaal gebruiken, dan zorgen we ervoor dat niemand weet dat het van u komt. We noemen dat anonimiseren.

Als u niet wilt dat uw lichaamsmateriaal gebruikt wordt als testmateriaal dan kunt u een e-mail sturen. Schrijf in de e-mail duidelijk uw naam en geboortedatum. U kunt ook bellen met: 088 250 6518.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding