Skip to main content

Carpaal Tunnel Syndroom

Op de polikliniek voor Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) kunt u terecht bij tintelingen in uw hand. De polikliniek is een onderdeel van de polikliniek neurologie. Er is een polikliniek in Utrecht en in Zeist.

Voor wie?

Mensen met (nachtelijke) tintelingen in de vingers.

Snelle diagnose

Op het spreekuur worden binnen één bezoek uw klachten in kaart gebracht en wordt aanvullend spier/zenuwonderzoek gedaan. Aan de hand daarvan wordt de diagnose gesteld en een voor u passend behandeladvies gegeven.

Wat is CTS?

Het carpale tunnel syndroom (CTS) is een beknelling van de middelste zenuw in de pols, waardoor u last krijgt van tintelingen in de vingers en pijn in uw arm. CTS kan op verschillende manieren ontstaan, onder andere door opzwellend weefsel door hormonen of een botbreuk. Ook bij aandoeningen als schildklierproblemen, reuma, diabetes of overproductie van groeihormoon kan CTS optreden.

Het carpale tunnel syndroom veroorzaakt meestal pijnklachten, een verdoofd gevoel of tintelingen in de hand. Deze klachten kunnen zich ook tegelijk voordoen. De gevoelloosheid en de prikkelingen worden meestal in de duim, wijsvinger, middelvinger en een deel van de ringvinger gevoeld. De klachten treden vooral 's nachts op, en verstoren de normale slaap soms zo erg dat iemand overdag moe en slecht uitgerust is. Ook overdag, bij bezigheden zoals autorijden, fietsen of de krant lezen, kan men klachten hebben.

Wat is ulnaris neuropathie?

Een ulnaris neuropathie is een storing in de functie van een van de drie zenuwen van de onderarm, de ulnariszenuw (of nervus ulnaris). De ulnariszenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant van de elleboog naar de pinkmuis. Vrijwel alle patiënten hebben klachten van gevoelloosheid en tintelingen van pink en ringvinger. Daarnaast kunnen krachtsverlies in de hand, verminderde vaardigheid van de hand, pijn en krampen in de hand optreden. De uitval van de functie van de zenuw kan variëren van licht tot ernstig. Ook kunnen de klachten ‘s nachts optreden.

Werkwijze

U heeft eerst een gesprek met de neuroloog. Zo nodig volgt een aanvullend onderzoek: een zogeheten EMG (elektromyografie), waarbij we de spier-zenuwgeleiding meten. De neuroloog bespreekt direct de uitslag met u en zo mogelijk het behandeladvies. Het polikliniekbezoek duurt in totaal 30 tot 40 minuten.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding