Skip to main content

Beroerte

Wat is een beroerte?

Meestal gaat het bij een beroerte om een verstopping in een bloedvat in uw hersenen. Ongeveer 100 mensen per dag krijgen een beroerte.

Het gevolg van de verstopping in uw hersenen is beschadiging van een deel van uw hersenen. Dit noemen we een herseninfarct. Het is ook mogelijk dat er bloed uit een bloedvat lekt en zich ophoopt in het hersenweefsel. Dan spreken we van een hersenbloeding.

Hoe u de beroerte opmerkt, hangt af van waar de verstopping in uw hersenen zit. U kunt bijvoorbeeld opeens uw arm niet meer gebruiken, of uw gezicht trekt scheef. Of u heeft moeite om duidelijk te praten.

Onderzoeken

Als u een beroerte heeft gehad, komt u direct terecht op de spoedeisende hulp. Hoe sneller we u behandelen, des te kleiner de kans dat u blijvende schade oploopt. Dus we gaan u direct onderzoeken. Bij ieder onderzoek dat wij doen, krijgt u voorrang.

Wij maken direct een CT-scan van uw hersenen en een filmpje van uw hart: een ECG. Verder onderzoeken wij uw bloed in het laboratorium. En dan nemen we u op op de Stroke Care Unit.

Trombolyse: stolseloplossend medicijn

Als u binnen 4,5 uur na het begin van de eerste symptomen op de Spoedeisende Hulp bent, kunnen we u behandelen met een stolseloplossend medicijn. Deze behandeling noemen we trombolyse. Deze behandeling vergroot de kans dat u na uw beroerte goed herstelt. 

Revalidatie

Op de Stroke Care Unit beginnen we ook al snel met uw revalidatie. Zodat u zo snel mogelijk weer zoveel mogelijk kunt. Wij roepen hierbij de hulp in van andere specialisten. Bijvoorbeeld van een revalidatiearts, een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, geestelijk verzorger of diëtiste.

Na ontslag uit het ziekenhuis

Wij streven naar een zo snel mogelijk ontslag. U gaat dan naar huis of wij regelen een verblijf in een instelling voor u:

  • Een revalidatiecentrum
  • Een reactiveringcentrum
  • Een verpleeghuis

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding