Skip to main content

Diakonessenhuis onderzoekt geriatrische patiënten

8 maart 2018

Het Diakonessenhuis start een onderzoek onder patiënten die de afgelopen twee maanden op de afdeling geriatrie in Zeist gelegen hebben. Op deze afdeling heeft verspreiding van een ESBL-bacterie plaatsgevonden. Een ESBL-besmetting is niet schadelijk voor gezonde personen. Als de ESBL bacterie een infectie veroorzaakt, is deze door resistentie voor antibiotica moeilijker te behandelen.


Meerdere patiënten zijn tijdens hun opname besmet geraakt met deze resistente bacterie. Bij alle patiënten gaat het om dragerschap, er zijn tot op heden geen patiënten die ziek geworden zijn van deze bacterie. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Vanwege de mogelijke impact op de gezondheid en om verdere verspreiding tegen te gaan adviseert het ziekenhuis deel te nemen aan het onderzoek.  In totaal worden bijna 200 patiënten gevraagd mee te doen aan het onderzoek. Om de veiligheid voor patiënten in het ziekenhuis te blijven garanderen, worden tijdelijk geen nieuwe patiënten opgenomen op de afdeling Geriatrie.

Het onderzoek

Bij de patiënten die meewerken aan het onderzoek worden kweken afgenomen. De kweken worden voor onderzoek opgestuurd naar onze afdeling Medische Microbiologie. Patiënten krijgen telefonisch en schriftelijk bericht van de uitslag. Ook stellen we de betrokken huisartsen op de hoogte van de uitslag.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding