Skip to main content

Ziekenhuizen in regio Midden-Nederland treffen maatregelen vanwege griepgolf

9 maart 2018

De aanhoudende griepgolf leidt tot extra drukte in de ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland. Hierdoor doen een groter aantal patiënten dan gebruikelijk beroep op de acute zorg. Veel bedden in de ziekenhuizen worden op dit moment dan ook ingenomen door patiënten met griepklachten en de gevolgen van griep, zoals een longontsteking. Daarbij gaat het vaak om oudere patiënten met een complexe zorgvraag. De ziekenhuizen en andere zorgdiensten, verenigd in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), nemen daarom maatregelen om deze buitengewone omstandigheden het hoofd te bieden.

De ziekenhuizen zijn genoodzaakt om sommige geplande operaties uit te stellen. Hierbij gaat het om niet-spoedeisende operaties waarbij uitstel medisch verantwoord is. De spoedeisende zorg gaat altijd door. Patiënten van wie de operatie wordt uitgesteld worden op de hoogte gebracht.

Per ziekenhuis wordt bekeken welke maatregelen passend zijn en of er bijvoorbeeld extra personeel wordt ingezet. Het gaat hierbij om de locaties van het St. Antonius in Nieuwegein en Utrecht/Leidsche Rijn, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Diakonessenhuis in Utrecht en Zeist en het UMC Utrecht. De betrokken organisaties spreken hun waardering uit voor al het personeel dat op dit moment in de ziekenhuizen extra en verlengde diensten draait om de drukte het hoofd te bieden.

Daarnaast zal de meldkamer ambulancezorg van de RAVU nog intensiever coördineren naar welk ziekenhuispatiënten worden gebracht. Huisartsen kunnen contact opnemen met de meldkamer om te kijken naar welk ziekenhuis zij patiënten het beste kunnen verwijzen. Op die manier worden huisartsen ook ondersteund in de zorg voor hun patiënt.

Alle betrokken organisaties overleggen en beoordelen dagelijks de situatie. Door deze maatregelen kunnen de betrokken organisaties optimale zorg aan patiënten met een acute zorgvraag blijven leveren. 


Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding