Skip to main content

Begeleiding gezin bij diagnose kanker in Diakonessenhuis

18 april 2017

Als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland biedt het Diakonessenhuis extra begeleiding aan gezinnen waarvan een van de ouders de diagnose kanker krijgt. Door er open over te praten en goede begeleiding te geven, kunnen hun kinderen dit ingrijpende nieuws beter verwerken. De zorgprofessionals van het dagbehandelcentrum voor mensen met kanker kunnen ouders hierin adviseren en voorlichtingsmateriaal meegeven. 

‘Kanker: Hoe vertel ik het mijn kinderen?’

Nanda Vreeke, verpleegkundig specialist oncologie: “Jaarlijks krijgen in ons ziekenhuis zo’n veertig gezinnen met (jonge) kinderen met de diagnose kanker te maken. We zien dat ouders behoefte hebben aan ondersteuning bij de begeleiding van hun kinderen. Ouders hebben niet alleen zelf de diagnose te verwerken, maar moeten ook hun kinderen uitleggen wat er aan de hand is en hen helpen met het verwerken van het nieuws en alles wat er gebeurt. Samen met een patiënt en de pedagogisch medewerkers van het ziekenhuis hebben we gekeken hoe wij ouders hierbij zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Vanaf nu vragen we bij de start van de behandeling naar de gezinssituatie en geven we de patiënt advies voor het bespreken van de ziekte en behandeling met hun kinderen. Ook krijgen ouders een brochure met adviezen voor begeleiding en een kinderboek over kanker, passend bij de leeftijd van hun kind(eren). Op de afdeling is een kinderbibliotheek waar ouders en hun kinderen boeken (voor verschillende leeftijden) kunnen lenen en we hebben een ervaringenboek. In dat laatste kunnen ouders hun ervaringen en adviezen delen met andere ouders. Wij hopen ouders en kinderen hiermee zo goed mogelijk te ondersteunen rond de diagnose kanker.”

Meer informatie

Wij willen mensen met kanker de best mogelijke zorg bieden en zetten ons daar iedere dag voor in. Tijdens uw verblijf op het Dagbehandelcentrum staan uw wensen zoveel mogelijk centraal.


 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding