Skip to main content

'Antibiotica beïnvloeden testuitslag Lymeziekte'

16 augustus 2017

Antibioticagebruik beïnvloedt de testuitslagen van de ziekte van Lyme. Dat is de uitkomst van een gezamenlijk onderzoek van het Diakonessenhuis en het RIVM. Het is de eerste keer dat dit verband is aangetoond.

Infectiologen, neurologen, reumatologen en microbiologen waren vanuit het Diakonessenhuis betrokken bij het onderzoek. Zij onderzochten samen met het RIVM de invloed van eerder antibioticagebruik op testuitslagen. Hierbij gebruikten ze twee (ELISA-)testen waarmee het voorkomen van antistoffen in het bloed werd bepaald. 
Uit het onderzoek blijkt nu dat de testen verschillende uitslagen kunnen geven en dat antibiotica hier een rol in spelen. Dit maakt duidelijk dat het trekken van een eenduidige conclusie lastig is.

‘Uitkomst belangrijk voor zorgverlening’

De onderzoekers stellen dat met deze nieuwe inzichten rekening gehouden moet worden bij het aanvragen en/of interpreteren van bloedtesten. Naast kennis over de gebruikte testen is de voorgeschiedenis van de patiënt ook belangrijk. Het is van belang om te weten of de patiënt eerder de ziekte van Lyme heeft gehad, hiervoor behandeld is en wanneer.

Onderzoeker Tamara van Gorkom van het Diakonessenhuis: "Voor de arts is deze uitkomst belangrijk. Het verklaart wat de interpretatie van Lymetesten soms zo ingewikkeld maakt. Zeker iets om rekening mee te houden bij patiënten die al meerdere van elkaar afwijkende testuitslagen hebben gehad bij verschillende ziekenhuizen."

Vooraan lopen in diagnostiek en zorg

“Door onze krachten te bundelen bij het onderzoek naar Lyme lopen we vooraan in de diagnostiek en zorg voor Lyme-patiënten. Er is daarbij een uitstekende samenwerking tussen artsen/onderzoekers binnen het Diakonessenhuis en met microbiologen van het St. Antonius Ziekenhuis en het RIVM”, aldus Van Gorkom.


Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding