Skip to main content

Wachten op een keizersnede, maar eerst nog even trouwen

Felicitaties van voorzitter Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis John Taks (rechts) aan het kersverse echtpaar
3 mei 2017

Foto: Felicitaties van voorzitter Raad van Bestuur John Taks (rechts) aan het kersverse echtpaar

Een versierde kamer, een speciaal ontbijt en een bijzondere avondmaaltijd samen met haar man. Dit viel Leventia Tryfonidou op 1 mei ten deel in het Diakonessenhuis in Utrecht.

Geen alledaagse situatie in het ziekenhuis en het is dan ook een bijzonder verhaal. Ze ligt al een paar weken in het Diakonessenhuis en voordat ze eind deze week via een keizersnede zal bevallen, is ze eerst nog tussendoor het huwelijksbootje ingestapt.

Bijzonder moment
Leventia is een paar jaar geleden met haar man uit Griekenland in Nederland komen wonen. Voor de erkenning van hun kind dat ze binnenkort verwachten, kregen ze van de Griekse ambassade te horen dat ze eerst moesten trouwen. Vanwege de vervroegde bevalling via de keizersnede, was er spoed geboden en konden ze het huwelijk nog net enkele dagen voor de bevalling plannen.

Vorige week vertelde ze dan ook op de afdeling dat ze graag tussendoor nog ‘even’ wilde trouwen. “Ze stonden er allemaal positief tegenover en ik heb overlegd  wat er een goed moment voor was.” Zo gezegd, zo gedaan: ’s middags werd het stel door Griekse vrienden met de auto naar De Bilt gebracht voor de huwelijksvoltrekking, in kleine kring in bijzijn van haar Griekse schoonmoeder.
“Een heel bijzonder moment”, aldus Leventia. “Het ontroert me echt. Hoe ze ons hier in het ziekenhuis ontvangen en het nog zo snel geregeld is om dit tussendoor te kunnen doen. Daarbij komt ook nog dat onze Griekse vrienden, die onze getuigen waren, in een zelfde situatie verkeren. De vrouw is ook 37 weken zwanger. Ze zal binnenkort bevallen in het Geboortehuis van het ziekenhuis hier en zal daarvoor ook nog gaan trouwen.“
 
Veilig gevoel en Griekse traditie
Leventia verblijft intussen vijf weken in het Diakonessenhuis. Ze werd op een nacht opgenomen met erge bloedingen. “Nadat ik met de triage had gebeld, werd ik in het ziekenhuis opgevangen door een verpleegkundige en meteen op de CTG aangesloten. Er kwamen ook een gynaecoloog en arts-assistent bij. Ik kreeg gelukkig gauw te horen dat het verder goed ging met de ontwikkeling van het kind. Hoewel het natuurlijk schrikken was om ineens te worden opgenomen, heb ik hier een vertrouwd gevoel gekregen en voel ik me veilig. Ik ken hier ondertussen bijna iedereen op de afdeling  en het voelt hier dan ook als een soort thuis.” 

Ze zou hoe dan ook voor een bevalling in het ziekenhuis hebben gekozen, vanwege het veilige gevoel dat dit haar geeft. “Dit hoort ook bij de traditie in Griekenland; het komt daar niet voor om thuis te bevallen. Ik hoorde in Nederland eigenlijk voor de eerste keer over die mogelijkheid.”

Appen en bezoekjes
Tijdens haar verblijf in het ziekenhuis heeft ze veel contact opgedaan met andere zwangere vrouwen. Ze appt nu nog dagelijks met een aantal van hen, die haar ook vaak komen bezoeken. “Ik was de enige die nog gebleven was en vind het fijn om zo nog contact met veel vrouwen te hebben. Gelukkig gaat het met hen ook verder goed. ‘’Een aantal dagen geleden is ze naar de  kraamsuite overgebracht. “Ze boden dit zelf aan. Het is een fijne ruimte; ik kan hier goed tot rust komen en mijn man kan hier ook overnachten, in huiselijke sfeer.“
En als alles goed verloopt, mag ze twee dagen na haar bevalling dan echt naar huis en gaan genieten van haar gezin en is er tijd om het huwelijksfeest ook nog in grotere kring te gaan vieren.

Meer informatie

Het Diakonessenhuis is gespecialiseerd in de zorg voor vrouw en kind. Lees meer over de zorg die wij hiervoor verlenen

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding