Skip to main content

Voorzorgsmaatregel scabiës

10 november 2017

Update 20 november

Het aantal geconstateerde besmettingen is afgelopen periode uitgekomen op in totaal dertien medewerkers en twee patiënten die al waren ontslagen. Inmiddels zijn ze allemaal behandeld.
De groep medewerkers en patiënten, die hiernaast mogelijk besmet konden zijn, heeft preventief ook een behandeling ondergaan. Hiermee hopen we het risico op besmetting tot nul gereduceerd te hebben.


Eind oktober en begin november is bij vier medewerkers van ons ziekenhuis scabiës vastgesteld, ook wel schurft genoemd. Waarschijnlijk hebben ze de besmetting op het werk opgelopen van een patiënt die in de eerste helft van oktober preventief bij ons is behandeld onder verdenking van schurft.

Schurft is een ongevaarlijke huidziekte die zich niet snel verspreidt. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar vanwege de jeuk wel heel vervelend. Iedereen kan het krijgen, dit hangt niet samen met persoonlijke hygiëne. Het komt regelmatig voor op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals zorginstellingen. Schurft is goed en afdoende te behandelen. De patiëntveiligheid is dan ook niet in het geding.

Voorzorgsmaatregel

Er zijn in ons ziekenhuis vier door een dermatoloog vastgestelde gevallen en we hebben het vermoeden dat de patiënt die de bron kan zijn, de erg besmettelijke vorm van schurft had. In overleg met GGD regio Utrecht en volgens landelijk protocol gaan we daarom uit voorzorg de groep mensen inventariseren die mogelijk besmet kan zijn, doordat ze in dezelfde ruimte zijn geweest als de patiënt.

We vragen hen zich gelijktijdig te laten behandelen. Dat is heel belangrijk om te voorkomen dat er een zogenaamd ‘pingpong effect’ ontstaat. Door een gelijktijdige en grondige behandeling, wil het ziekenhuis de kans op herhaling tot nul reduceren.  

Mogelijk besmette patiënten

De patiënt die waarschijnlijk de bron van de besmetting is, had een korte periode een kamergenoot. Deze hebben we inmiddels preventief geïnformeerd en gevraagd zich preventief te laten testen. 
Daarnaast zijn nog 15 patiënten mogelijk besmet. Wij hebben hen inmiddels gebeld en gevraagd zich bij hun huisarts te laten behandelen. 

 

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding