Skip to main content

Videoreportage: moeder tilt zelf dochtertje uit buik

Vrouw die bevallen is, ligt in bed met haar kindje naast zich
13 november 2017

fotograaf Jessica Vink.

Begin november tilde een moeder zelf haar dochtertje uit haar buik terwijl ze in het Diakonessenhuis Utrecht een keizersnede onderging. Van deze bijzondere bevalling maakte Vrouw TV een ontroerende reportage, die online te zien is. Eind februari was het Diakonessenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland die een ‘moeder-geassisteerde keizersnede’ mogelijk maakte en het is nog steeds de enige in de regio. Dit benadert een natuurlijke bevalling zo dicht mogelijk: de moeder is bewust bij de bevalling, is zelf de eerste die haar kind vasthoudt en ze heeft direct huid-op-huid contact met haar kind. 


 

Normaal gesproken zijn het de handen van de gynaecoloog die bij een keizersnede het kindje uit de baarmoeder halen. Bij de ‘moeder-geassisteerde keizersnede’, zijn dat de handen van de moeder. Zij raakt haar kind als eerste aan en legt het zelf op haar borst. Deze keizersnede wordt in het buitenland al vaker uitgevoerd. In Nederland was het Diakonessenhuis eind februari 2017 de eerste, de bevalling in Vrouw TV is de zesde keer in ons ziekenhuis. De keizersnede duurt op deze manier iets langer, maar heeft grote waarde voor de ouders en het kind.

'Supermooie ervaring'

Arjan en Jolijn uit Culemborg, de ouders van de zesde ‘moeder-geassisteerde keizersnede’, hadden al twee eerdere keizersneden gehad. Ze kwamen speciaal naar het Diakonessenhuis voor deze bijzondere ervaring. Jolijn: “We hoorden dat het Diak deze speciale keizersnede uitvoert. Omdat ons ziekenhuis het niet kon doen, zijn we naar het Diak gegaan. Ze doen hier écht moeite voor je en vanaf het eerste bezoek was het gevoel en de sfeer perfect. We maakten echt samen ons plan hoe we wilden bevallen, dat maakte het extra speciaal. Het is echt een supermooie ervaring die niemand meer van ons afneemt!".

Nabootsen natuurlijke bevalling

Koen Deurloo, gynaecoloog Diakonessenhuis: ‘Als een keizersnede nodig is, bootsen we op wens van de ouders de natuurlijke bevalling zo veel mogelijk na. De moeder kijkt tijdens de geboorte mee en krijgt haar baby na een korte controle meteen ‘huid-op-huid’ op haar borst. Wij vinden het belangrijk dat vrouwen kunnen bevallen zoals ze zelf graag willen. Alles is bespreekbaar en zolang het medisch verantwoord en veilig is, ook uitvoerbaar. We geven de moeder graag een zo fijn mogelijke ervaring!”

 

Wilt u meer informatie? Lees dan meer over Zwanger en bevalling in het Diakonessenhuis.

Bent u zwanger en wilt u zo natuurlijk mogelijk bevallen in het ziekenhuis? Maak dan een afspraak via onze polikliniek Verloskunde.

Terug naar overzicht

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding