Skip to main content

Wie komt u tegen?

Oogarts

De oogarts houdt zich bezig met het onderzoek van afwijkingen van het oog en stoornissen in het gezichtsvermogen. Als er een behandeling nodig is, bespreekt de oogarts dit met u. De oogarts is meestal ook degene die u behandelt. Zeker als u een operatie moet ondergaan.

Optometrist

De optometrist is een paramedische zorgverlener binnen de oogheelkunde en verricht tijdens het spreekuur onderzoeken om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Daarbij stelt de optometrist een optometrische diagnose. Daarna komt de patiënt bij de oogarts die aanvullend onderzoek doet en het behandelplan opstelt. De optometrist heeft daarnaast ook eigen spreekuren, altijd onder supervisie van de oogarts, voor patiënten met bijvoorbeeld Diabetes Mellitus, patiënten met glaucoom of het risico op glaucoom. Tevens onderzoekt de optometrist de ogen bij de controle na een staaroperatie. De optometrist voert verder zelfstandig aanvullend onderzoek uit zoals het maken van gezichtsvelden, OCT-scans, fundusfoto’s en FAG’s (foto’s met behulp van contrastvloeistof). De optometrist is bevoegd om bijvoorbeeld de fundusfoto’s bij patiënten met diabetes te beoordelen op afwijkingen en te bepalen of deze door de oogarts moet worden gezien.

Othoptist

Een orthoptist is een paramedicus en heeft een HBO-bachelor opleiding tot orthoptist gevolgd. Een orthoptist houdt zich bezig met de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van de ogen. Ook onderzoeken zij de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er een afwijking geconstateerd word stellen ze een behandeling voor. Ze behandelen onder andere scheelzien, luie ogen, brilafwijking en dubbelzien.

Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA)

De TOA voert binnen de oogheelkunde ondersteunde onderzoeken uit tijdens het spreekuur van de oogarts. De TOA neemt bij de patiënt een anamnese af, zorgt voor voorbereidende metingen zoals een oogmeting (refractie) en de oogdruk en geeft de patiënt diagnostische oogdruppels. Daarna volgt het onderzoek bij de oogarts. De TOA voert daarnaast ook zelfstandig aanvullend onderzoek uit zoals het maken van gezichtsvelden, OCT-scans en FAG’s (foto’s met behulp van contrastvloeistof).

 

 

 

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding