Skip to main content

Histologisch onderzoek

Bij een histologisch onderzoek onderzoeken we weefsels. Voor we met het onderzoek beginnen, fixeren we het weefsel. Dat betekent dat we het weefsel bewerken met een speciale vloeistof: formaldehyde. De formaldehyde zorgt ervoor dat uw weefsel er precies zo uit blijft zien als toen het nog in uw lichaam zat. Dit fixatieproces duurt tussen de 8 en 48 uur.

Als uw weefsel voldoende gefixeerd is, kijken we er eerst met het blote oog naar. We beschrijven hoe het eruitziet.

De analist

Nu gaat de analist naar het weefsel kijken. Hij doordrenkt het met paraffine. Dit doet hij in een machine: een tissueprocessor. Dit proces duurt enkele uren tot een nacht. Dit proces levert een blokje op. Hier snijdt de analist een heel dun plakje vanaf. Zo dun dat je er  doorheen kunt kijken. Dit gebeurt met een speciaal apparaat: een microtoom.

De analist plakt het vliesje van weefsel op een klein glasplaatje. Het glasplaatje met weefsel krijgt een behandeling met verschillende kleurstoffen. Hierdoor kunnen we de verschillende onderdelen van het weefsel goed zien. Tot slot bedekken we het weefsel met een tweede glasplaatje om het luchtdicht af te sluiten. Nu hebben we een preparaat.

Dit preparaat bekijken we onder de microscoop. Van ieder stukje weefsel kunnen we tientallen preparaten maken. Door ze steeds met verschillende kleurstoffen te bewerken, maken we verschillende onderdelen van het weefsel zichtbaar.

Er is één standaard kleuring die altijd uitgevoerd wordt. De andere kleuringen voor extra onderzoek vragen we speciaal aan. Alle uitslagen zetten we in het eindrapport. Dit rapport gaat naar uw arts.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding