Skip to main content

Moleculaire pathologie of DNA-onderzoek

Moleculaire pathologie is DNA-onderzoek. Bij sommige kankersoorten moeten we vaststellen welke behandeling het meest geschikt is voor de kanker. Dat is het geval bij long-, darm- en huidkanker. Dit doen we met DNA-onderzoek.
Daarnaast wordt DNA-onderzoek gebruikt om te helpen bij het stellen van de diagnose en geeft het onderzoek ook informatie over het verdere verloop van de ziekte (prognose).

We kijken hierbij naar veranderingen in het DNA van uw kankercellen. Op basis van die veranderingen geven we advies over welke behandeling het meest geschikt is. Dat is belangrijk. De bijwerkingen van de behandelingen zijn vaak zwaar. We willen u dus niet onnodig behandelen. Bovendien zijn de kosten voor deze behandelingen vaak hoog.

Daarnaast kunnen we bij lymfeklierkanker met moleculaire pathologie vaststellen welk type lymfeklierkanker u precies heeft.

DNA-onderzoek voor de aanwezigheid van virussen

Sommige soorten kanker worden veroorzaakt door een virus. Baarmoederhalskanker bijvoorbeeld. Hierbij controleren we of het virus in uw cellen zit. Bij een baarmoederhalsuitstrijkje wordt altijd speciaal onderzocht of het HPV-virus aanwezig is en of u dus een verhoogd risico op baarmoederhalsafwijkingen heeft.

Ook een bepaalde vorm van lymfeklierkanker is het gevolg van een virus: het EBV-virus. Dit kunnen we ook via DNA-onderzoek aantonen. Of kanker het gevolg is van een virus, kan gevolgen hebben voor de behandeling.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding