Skip to main content

Jicht

Jicht is een acute gewrichtsontsteking. Deze ontsteking kan zich in allerlei gewrichten voordoen. Vaak komt jicht voor in de grote teen. Een jichtaanval komt meestal  ineens opzetten. U herkent de aanval aan pijn en aan het gewricht dat rood, warm en dik wordt.

Oorzaken van jicht

Jicht ontstaat door ophoping van urinezuur in een gewricht. Dit is een afvalproduct. Normaal gesproken scheidt uw lichaam dit afvalproduct uit via urine of ontlasting. Bij jicht gaat het in uw gewricht zitten en veroorzaakt het een ontsteking. Ook kunnen de urinekristallen zich ophopen in jichtknobbels  (tophi).

Jichtknobbels komen voor aan de ellebogen, vingers, tenen en de buitenrand van uw oorschelp. Als een jichtknobbel stuk gaat komt er dik, wit tandpasta-achtig vocht uit. De wond geneest vaak moeilijk.

Jicht vaststellen

Of u jicht heeft weten we meestal al na een gesprek met u en een blik op uw gewricht. Soms halen we wat vocht uit uw gewricht en bekijken we dat onder de microscoop. Als we jichtkristallen in dat vocht zien weten we zeker dat het om jicht gaat.

Behandeling van jicht

Een acute jichtaanval behandelen we meestal met ijskompressen. Daarmee koelen we het gewricht. Soms krijgt u ontstekingsremmende pijnstillers of het medicijn colchicine. Als u vaker jicht heeft, proberen wij het urinezuurgehalte in uw bloed met medicijnen te verlagen. U gebruikt dan langere tijd een urinezuurverlagend medicijn om een acute jichtaanval te voorkomen. Vaak zelfs voor altijd.

Jichtaanvallen voorkomen

Alcoholgebruik kan een jichtaanval uitlokken. Wij adviseren u dan ook zo min mogelijk alcohol te gebruiken.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding