Skip to main content

Op het spreekuur

Voor de polikliniek Urologie kunt u terecht in Utrecht, Zeist en Doorn. Als u voor het eerst op onze polikliniek komt, heeft u eerst een gesprek met een uroloog. De uroloog stelt u vragen over uw klachten en over uw algemene gezondheid. Vaak doen we direct ook een urineonderzoek. Daarvoor plast u op de polikliniek in een potje. Zorg dus dat u met een gevulde blaas bij ons komt.

Lichamelijk onderzoek

Vaak doet de uroloog direct een lichamelijk onderzoek. De uroloog onderzoekt uw lenden, buik, liezen, pubisstreek en geslachtsorganen. U krijgt mogelijk ook een rectaal onderzoek. Hierbij gaat de uroloog met zijn wijsvinger in uw anus. Bij vrouwen wordt eventueel de vagina onderzocht.

Aanvullend onderzoek

Vaak verwijzen wij u naar het laboratorium voor een bloed- en urineonderzoek. Soms onderzoeken we uw plasdruk. Wij vragen u dan om uw blaas leeg te plassen op een speciaal toilet. Dit onderzoek heet flowmetrie. We meten de kracht van uw plasstraal en kijken hoelang u plast en hoeveel.

Als u moeilijk plast of juist last heeft van urineverlies en het is niet meteen duidelijk waardoor, doen we een urodynamisch onderzoek. We plaatsen dunne slangetjes in uw urinebuis en uw endeldarm en meten uw blaasinhoud, uw blaasdruk en of uw blaas goed afsluit.

Als we in uw blaas willen kijken doen we een cystoscopie. We kijken met een dunne slang in uw plasbuis en uw blaas.

Daarnaast kunnen we u doorverwijzen voor een MRI-scan, een CT-scan of een echografie.

Nieuwe afspraak

Voor de aanvullende onderzoeken moet u meestal een nieuwe afspraak maken. Na de onderzoeken komt u terug op de polikliniek. De uroloog bespreekt de uitslagen en stelt een behandelplan voor.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding