Skip to main content

Over multipel myeloom (ziekte van Kahler)

Multipel myeloom is een kwaadaardige woekering van plasmacellen in uw beenmerg. Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antistoffen maken, welke een rol spelen bij  de bestrijding van infecties. De kwaadaardige plasmacellen bij multipel myeloom maken allemaal precies dezelfde antistof aan, waardoor een tekort kan ontstaan aan andere antistoffen.

De zieke plasmacellen zitten in het beenmerg. Ze kunnen echter ook op andere plekken buiten het lichaam zitten; dit noemen we dan een plasmacytoom. De antistoffen die geproduceerd worden, kunnen problemen elders in het lichaam geven. Dit geldt ook voor andere stoffen die door de plasmacellen worden gemaakt.

Het kan onder meer de volgende verschijnselen veroorzaken: bloedarmoede, een verhoogd kalkgehalte, nierfunctiestoornissen en aantasting van de schors van het bot. In het laatste geval wordt het bot broos en kunnen er bijvoorbeeld breuken optreden of wervels in de rug inzakken.

Klachten

Patiënten met multipel myeloom presenteren zich met uiteenlopende klachten. Vaak komt het aan het licht door bloedonderzoek dat verricht is, of naar aanleiding van bijvoorbeeld en wervelfractuur.

Diagnose

Voor de diagnostiek is het altijd noodzakelijk dat er een beenmergpunctie wordt verricht. Daarnaast worden er foto’s gemaakt van alle botten, wordt bloed geprikt en wordt u vaak gevraagd 24 uur lang urine op te sparen.

Behandeling

Een behandeling is noodzakelijk als een van bovenstaande problemen is opgetreden. Welke behandeling voor u het beste is, hangt onder andere af van uw leeftijd en fitheid. Jonge patienten (over het algemeen tot 65-70 jaar) worden behandeld met chemotherapie, die gevolgd wordt door een zware kuur en een autologe stamceltransplantatie (moedercellen van uzelf welke vooraf aan de zware kuur worden verzameld).

Oudere patienten worden behandeld middels andere, eveneens, effectieve schema’s. Er zijn meerdere soorten chemotherapie welke gekozen kunnen worden.

Meer informatie

Op internet vindt u veel informatie over multipel myeloom. Wij vinden het belangrijk dat deze informatie betrouwbaar en begrijpelijk is. U kunt hiervoor goed terecht bij de landelijke patiëntenvereniging Hematon. 

Wilt u meer informatie over multipel myeloom? Kijk dan op de website van Hematon.

Beste bezoeker,

U maakt gebruik van een verouderde versie van Internet Explorer.
Deze website werkt in deze verouderde versie niet optimaal.
Installeer de laatste versie van Internet Explorer.
Zo kunt u optimaal gebruik maken van de website.

Sluit deze melding