Behandeling van schouderklachten door bicepspees

De bicepspees zit aan de voorkant van uw bovenarm. Deze spier loopt van uw schouder tot uw elleboog. Er zijn verschillende blessures aan de biceps die vaak voorkomen. Meestal zien we ontstoken of gescheurde bicepspezen. Hier kunt u lezen welke klachten er zijn.

Behandeling zonder operatie

Een tijdje rust nemen kan uw klachten verminderen. Meestal geven we u ook pijnstillers en verwijzen we u naar een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan u helpen de arm wat anders te belasten en bewegen. Als dit niet genoeg helpt, kunnen we u soms ook een injectie met een ontstekingsremmend medicijn geven. 

Behandeling met operatie

Als fysiotherapie en medicijnen niet helpen, kunnen we u opereren. Vaak is de behandeling van de bicepspees onderdeel van een andere operatie, zoals een labrumrepair voor een schouder die uit de kom gaat of een cuffrepair voor een afgescheurde schouderpees. 

We kunnen de bicepspees op 3 manieren behandelen:

1. We snijden de lange bicepspees aan de kant van het schoudergewricht door, dit heet een biceps tenotomie. Hierdoor komt er geen kracht meer te staan op het beschadigde deel van de pees. Omdat de korte bicepspees sterk is, verliest u bijna geen kracht.

2. We kunnen ook het beschadigde deel van de lange bicepspees bij uw schouder weghalen. Het gezonde deel van de pees zetten we net iets lager op uw bovenarm vast met een hechting en botanker. Dit heet een biceps tenodese.  

3. Bij een zogenaamde SLAP laesie kunnen we de gescheurde aanhechting van de bicepspees weer vastzetten op de schouderkom met een hechting en een botanker. Dit heet een SLAP repair

De behandeling uitgelegd

Wat kunt u weer na de behandeling?

Tijdens het herstel van de operatie heeft u fysiotherapie. Het herstel van een operatie aan de bicepspees kan erg verschillen. Als ook andere schouderpezen zijn vastgezet kan het herstel soms negen tot twaalf maanden duren. Als de schouder uit de kom ging en weer stabiel gemaakt is duurt het herstel meestal vijf tot zes maanden.

We hebben veel ervaring met deze operaties. De resultaten van de operatie zijn meestal goed, maar het herstel kan best een tijd duren.  

Maak een afspraak

U kunt online en telefonisch een afspraak maken. U heeft hiervoor een verwijzing van een huisarts of specialist nodig.