Keizersnede
Je keizersnede verloopt in ons ziekenhuis zo natuurlijk en persoonlijk mogelijk. Daarom noemen we onze keizersnedes een gentle sectio, wat zachte keizersnede betekent. Jij en je partner kijken mee met de geboorte en je krijgt je kind zo snel en lang mogelijk op je borst.
Wanneer krijg ik een keizersnede?
Geplande keizersnede
Soms is al vóór de bevalling duidelijk dat je kind via een keizersnede ter wereld komt. Dan krijg je een geplande keizersnede. Dit is bijvoorbeeld nodig in de volgende situaties:
- Je placenta (moederkoek) ligt voor je baarmoedermond of functioneert onvoldoende.
- Je baby ligt dwars of in stuit.
- Een vleesboom verhindert de indaling van je kind.
- Je hebt een eerdere keizersnede gehad en kiest nu weer voor een keizersnede.
Ons geboortezorgteam doet er alles aan om van de keizersnede een bijzondere en fijne ervaring te maken. Je krijgt in ons ziekenhuis bij een geplande keizersnede daarom een gentle sectio. In sommige gevallen kun je ook kiezen voor een moeder-geassisteerde keizersnede.
Keizersnede tijdens de bevalling
Je gynaecoloog stelt soms tijdens je bevalling vast dat je een keizersnede nodig hebt. Bijvoorbeeld als de bevalling niet vordert of als je baby zuurstofgebrek lijkt te krijgen. Je krijgt dan een gentle sectio als dit mogelijk is.
Wat zijn de mogelijkheden?
Gentle sectio
In ons ziekenhuis is een keizersnede is in principe altijd een zogenaamde gentle sectio. Dat betekent dat we de bevalling via keizersnede zo natuurlijk mogelijk voor jullie laten verlopen. Denk daarbij aan:
- Je gezin blijft bij elkaar.
- Je kijkt mee met de geboorte van je kind door een doorzichtig doek.
- We nemen de tijd voor de geboorte en het uitkloppen van de navelstreng.
- Na de geboorte krijg je zo snel en zo lang mogelijk huid-op-huidcontact met je kind
Moeder-geassisteerde keizersnede
In overleg met je gynaecoloog kun je bij een geplande keizersnede soms ook kiezen voor een moeder-geassisteerde keizersnede. Hierbij maak je zelf deel uit van het operatieteam: jij tilt je baby zelf uit je buik. Dit kun je verwachten:
- Jij als moeder tilt je baby zelf uit je buik, met hulp van de gynaecoloog.
- Jij bent de eerste die je baby aanraakt en hebt meteen huid-op-huidcontact. Je kunt je kind direct op je borst leggen.
- Als het kan, kijkt de kinderarts je baby na terwijl deze op je borst ligt. Je baby blijft het liefst de rest van de operatie op je borst liggen.
- De moeder-geassisteerde keizersnede is een keizersnede die net zo veilig is voor jou en je kind als een gentle sectio. Het duurt iets langer, omdat je als moeder speciale kleding aankrijgt voor de operatie.
- De moeder-geassisteerde keizersnede is met name bedoeld om jullie als ouders een hele fijne ervaring te geven. Bijvoorbeeld omdat jullie eerder een traumatische ervaring hebben gehad.
- Door de uitgebreide voorbereiding op de operatiekamer is een moeder-geassisteerde keizersnede alleen mogelijk bij een geplande operatie en niet in een spoedsituatie.
Iris beviel met een moeder-geassisteerde keizersnede
“Het moment dat je je kindje uit je buik tilt is zó bijzonder.”
Gezinsgerichte zorg bij een keizersnede
Je krijgt in ons ziekenhuis gezinsgerichte zorg. Dit houdt in dat jij, je eventuele (beval)partner en je kind centraal staan. Je krijgt als dit mogelijk is één en dezelfde kamer waar jij en je kind voor en na de keizersnede zorg krijgen. De zorgverleners komen naar jullie toe. Je wordt actief bij de zorg betrokken en bepaalt net als thuis of je bezoek wil ontvangen. Als je baby voor extra zorg naar de couveuseafdeling moet, ben je daar als ouder natuurlijk altijd welkom.