Translate website
Disclaimer
Nederlands: U vraagt Google Translate Services om onze teksten te vertalen. Daardoor kunnen er fouten in de teksten zitten. Automatische vertalingen zijn niet perfect, ons ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor mogelijke vertaalfouten. Heeft u vragen over uw gezondheid? Neem dan altijd contact op met uw arts.
Meer weten? Lees de toelichting vertaalbeleid
English: You ask Google Translate Services to actively translate our texts. Therefore they may contain errors. Automatic translations are not perfect. Diakonessenhuis is not responsible for possible translation errors. Do you have questions about your health? Then always contact your doctor.
Want to know more? Read the explanation of translation policy
Cystoscopie
U wordt binnenkort verwacht voor een onderzoek van de blaas, waarbij zowel de plasbuis als de blaas van binnen bekeken kunnen worden. Dit onderzoek wordt een cystoscopie genoemd.
Het instrument dat hiervoor gebruikt wordt, is een flexibele cystoscoop. Dit is een buisvormig instrument dat zo dun is dat het gemakkelijk de normale plasbuis van een man of vrouw kan passeren.
Het onderzoek
Als u aan de beurt bent, kunt u in een kleedkamertje uw onderkleding uittrekken. Tevens moet u op het daar aanwezige toilet uitplassen. Vervolgens wordt u gehaald door een verpleegkundige die u verzoekt op de onderzoektafel plaats te nemen. U ligt hierop met uw benen hoog in de beensteunen.
Nadat de directe omgeving van de plasbuis is gereinigd met een ontsmettingsmiddel, spuit de uroloog of de verpleegkundige wat verdovend glijmiddel in de plasbuis. Het is verstandig om het onderlichaam zoveel mogelijk te ontspannen. De cystoscoop wordt ingebracht en aangesloten op een lichtbron. Er wordt een slangetje aan het instrument gekoppeld, waardoor steriel water de blaas inloopt. Nu kan de uroloog de binnenkant van de plasbuis en de blaas onder alle mogelijke hoeken inspecteren. Hierna wordt de cystoscoop teruggetrokken uit de blaas en plasbuis en is het onderzoek afgelopen.
Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten. Als u wilt, kunt u tijdens het onderzoek via een scherm meekijken.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek heeft u meer drang om te plassen, soms met onwillekeurig urineverlies. Ook kan er bloed in de urine zitten. Het is belangrijk dat u de eerste uren na het onderzoek veel drinkt.
Mogelijke complicaties
Mogelijke complicaties van een cystoscopie zijn: bloedverlies via de urine, infectie en koorts.
Problemen thuis
Wanneer moet u ons bellen?
Neem in de volgende gevallen contact op met het ziekenhuis:
- als bloedverlies 3 tot 4 dagen aanhoudt of als bloedverlies toeneemt;
- als u veel pijn heeft;
- als u koorts boven de 38,5 graden krijgt;
- als plassen duidelijk moeilijker gaat.
Wie moet u bellen?
- Tijdens kantoortijden belt u met de polikliniek Urologie.
- Buiten kantoortijden belt u in geval van spoed het algemene nummer van het ziekenhuis 088 250 5000.
Met vragen die kunnen wachten, kunt u terecht bij de polikliniek. Dit kan telefonisch of via de app BeterDichtbij.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 28 maart 2025
Code: URO49