Echogeleide cytologische punctie
U heeft een afspraak gemaakt voor een echogeleide cytologische punctie (dunne naald punctie). Dit onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie van locatie Utrecht of Zeist. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken rond het onderzoek. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat de situatie voor u anders kan zijn dan beschreven is.
Voorbereidingen thuis
Meenemen naar het ziekenhuis
Neem op de dag van het onderzoek uw identiteitsbewijs mee naar het ziekenhuis.
Begeleiding
Het kan fijn zijn om iemand mee te nemen naar uw afspraak. Als u hulp nodig heeft met aan- en uitkleden kan uw begeleider mee tot in de kleedkamer. Uw begeleider mag niet mee in de onderzoeksruimte. Als begeleiding ook tijdens het onderzoek noodzakelijk is, zijn in overleg uitzonderingen mogelijk. Overleg dit dan met de laborant die u ophaalt voor het onderzoek.
Verhinderd
Bent u verhinderd voor het onderzoek? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 24 uur vóór het onderzoek) melden aan de afdeling Radiologie van de locatie waar u de afspraak heeft? Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.
Het onderzoek
U gaat liggen op de onderzoekstafel. De laborant of radioloog smeert het lichaamsdeel dat onderzocht wordt in met koude gel. Dan strijkt hij/zij met het echoapparaat over de huid om de plaats te vinden waar geprikt moet worden. Bijvoorbeeld de borst, de schildklier of een opgezwollen lymfeklier. Hierna wordt het plekje met alcohol schoongemaakt. De laborant of radioloog prikt met een dunne naald in het plekje en gaat wat op en neer met de naald om de cellen los te maken. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. De laborant of radioloog zuigt een aantal cellen op en strijkt deze uit op dekglaasjes. Als er niet genoeg cellen zijn, wordt er nog een keer geprikt.
Na het onderzoek krijgt u een pleister op het prikgaatje en mag u van de onderzoekstafel af.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].
Bijgewerkt op: 19 augustus 2024
Code: RAD66