Fysiotherapie na een Neerplastiek
U bent geopereerd aan uw schouder. De orthopedisch chirurg heeft een Neerplastiek bij u uitgevoerd. In deze folder vindt u meer informatie over de fysiotherapiebehandeling tijdens uw verblijf in het ziekenhuis en adviezen voor thuis.
Fysiotherapie tijdens het verblijf in het ziekenhuis
De dag na de operatie komt de fysiotherapeut bij u langs. De fysiotherapeut legt uit over wat u mag doen met uw arm. Ook neemt de therapeut oefeningen met u door die u thuis zelf moet uitvoeren.
Na de operatie kan de schouder pijnlijk en/of gezwollen zijn. Dit is een normale reactie. Om de wond en de schouder rust te geven draagt u de eerste dagen een mitella. Het is niet de bedoeling dat u de mitella de hele dag draagt. Bewegingen waarbij u geen last heeft, moet u gewoon blijven maken. Zo voorkomt u dat de conditie van de spieren rond de schouder onnodig achteruit gaat.
Naar huis
De dag na de operatie mag u weer naar huis, na dat de fysiotherapeut bij u lang is geweest.
Adviezen voor thuis
Instructies
Voor een spoedig herstel van de schouder is het noodzakelijk dat u zich aan de volgende instructies houdt.
Mitella of brace
De eerste dagen draagt u overdag de arm in een mitella tijdens het lopen. Dit doet u totdat de ergste pijn verdwenen is. ‘s Nachts kunt u de mitella of brace afdoen. Haal de arm een paar maal per dag uit de mitella, bijvoorbeeld om te oefenen, eten, wassen en aan te kleden.
Probeer deze activiteiten zo normaal mogelijk en zonder pijn uit te voeren. Hoe lang en hoe vaak u de mitella afdoet is afhankelijk van de pijn aan de schouder. Wanneer nauwelijks klachten heeft als de mitella af is, gaat u de tijd zonder mitella opvoeren, evenals het aantal keren per dag.
Na ongeveer vijf tot zeven dagen laat u de mitella zoveel mogelijk af.
Koelen
Omdat u schouder pijnlijk, wat gezwollen en stijf aan kan voelen is, is het verstandig dat u de schouder driemaal daags koelt met een coldpack of een zakje met ijsblokjes in water. Dit doet u ongeveer 15 minuten. Gebruik om bevriezing te voorkomen een droge theedoek tussen de huid en de coldpack. Koel bij voorkeur na het oefenen. Wanneer u merkt dat de schouder niet meer pijnlijk en/of gezwollen is of stijf aanvoelt, kunt u het koelen stoppen.
Tillen
Til de eerste 4 weken geen zware voorwerpen (maximaal 1 à 2 kilo) en steun niet op de geopereerde arm. Na vier weken mag u het gewicht opvoeren en weer wat steunen op de arm.
Let op: het maken van bewegingen zoals tillen of steunen mag alleen als het geen pijn doet.
Oefeningen voor thuis
Voordat u met ontslag gaat, neemt de fysiotherapeut in het ziekenhuis het volgende oefenprogramma met u door. Het is de bedoeling dat u zelf thuis de oefeningen 3 keer per dag uitvoert.
De oefeningen mogen geen toename van de pijnklachten aan de schouder geven.
- Buig en strek ieder uur de elleboog 10 keer.
- Buig en strek de pols 10 keer en buig en strek de vingers 10 keer.
- Ga goed rechtop zitten op een stoel. Beweeg de schouderbladen naar achteren en beneden. Herhaal de oefening tien keer.
- Ga rechtop staan. Buig de romp naar voren en laat de geopereerde arm naar beneden hangen. Maak vijf rustige, pendelende bewegingen met de arm. Herhaal de oefening vijf keer.
- Voor de volgende oefening heeft u een stok of paraplu van ongeveer een meter lang nodig. Ga goed rechtop staan. Duw met de niet geopereerde arm met de stok de geopereerde arm zijwaarts omhoog totdat deze horizontaal is. Ontspan de geopereerde arm hierbij goed en houd de schouder laag. Bij de teruggaande beweging mag de geopereerde arm licht tegen de stok aanduwen. Voer de oefening vijf keer uit.
Fysiotherapie thuis
Wanneer u thuiskomt uit het ziekenhuis maakt u een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt. Deze zal het oefenen met de schouder verder uitbreiden. Neem deze folder mee naar het eerste bezoek aan uw fysiotherapeut zodat hij of zij kan beoordelen of u de oefeningen goed uitvoert.
Werkhervatting/autorijden
Lichte kantoorwerkzaamheden kunt u eerder hervatten dan zware lichamelijke arbeid waarbij bijvoorbeeld zwaar getild moet worden. Als richtlijn kunt u aanhouden dat werken weer kan wanneer pijn, zwelling en stijfheid grotendeels verdwenen zijn en uw werk deze symptomen niet verergert of opwekt. Het is verstandig om voor uw specifieke situatie advies te vragen aan de orthopedisch chirurg en/of uw fysiotherapeut en natuurlijk uw bedrijfsarts.
Zorg dat u de eerste weken na de operatie op uw werk, de werkhoudingen regelmatig afwisselt en eventueel tussendoor oefent. Werk niet te lang in dezelfde houding zoals bij beeldschermwerk. Bouw uw werkzaamheden rustig op en wissel af met lopend werk.
Over het algemeen kunt u weer werken als de pijnklachten dat toelaten. Hetzelfde geldt voor het autorijden. Als u twijfelt overleg dan met uw fysiotherapeut en zonodig met de chirurg.
Sporten
Het kan enkele weken of soms maanden duren voordat u weer (intensief) kunt sporten. Dit hangt af van verschillende factoren:
- de conditie van het gewricht vóór de operatie;
- de verrichte ingreep;
- de mate van herstel;
- de soort sport en het niveau waarop u sport.
Bouw het sporten rustig op. Soms is hierbij de begeleiding van een (sport)fysiotherapeut nodig.
Problemen
Doen zich na de operatie medische problemen voor, neem dan contact op met de polikliniek Orthopedie.
Vragen
Met vragen over de informatie in deze folder kunt u contact opnemen met de afdeling Fysiotherapie op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur.. Met medische vragen kunt u terecht bij de polikliniek Orthopedie.
Telefoonnummers
Polikliniek Orthopedie
088 250 6270
Afdeling Fysiotherapie
088 250 6412
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]
Bijgewerkt op: 5 maart 2019
Code: FYSIO14