Haperende vinger

Deze folder geeft u informatie over de haperende vinger, ook wel 'snapping finger' genoemd, en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Algemeen

Een haperende vinger

Een haperende vinger is het gevolg van een ontstekingsreactie van de buigpees of de peesschede (de koker waar de pees doorheen glijdt) van een vinger. Door de onsteking ontstaat er een verdikking in de pees, waardoor deze niet meer soepel door de peesschede glijdt. De verdikking ontstaat meestal tussen het 1e gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenzijde van de hand. Op een gegeven moment kan de pees zelfs vastlopen, waarbij de vinger moet worden geholpen zich te strekken. De oorzaak is meestal niet duidelijk. Soms is er een overbelasting geweest. Het is een onschuldige maar lastige afwijking.  

Diagnose en onderzoek

De arts stelt de diagnose aan de hand van uw klachten en lichamelijk onderzoek.

De behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de situatie kunnen uw klachten met een injectie of met een operatieve ingreep worden verholpen.

Injectie

Als de hapering niet al te ernstig is, kan met een verdovende en ontstekingsremmende injectie (corticosteroïden) in de peesschede de ontsteking tot rust gebracht worden. Hierna wordt enige rust voorgeschreven.

Operatieve ingreep

Met een kleine operatie wordt via een kleine snede (1,5 cm) de peesschede in de lengterichting geopend. Hierdoor ontstaat ruimte voor de peesverdikking. De huid wordt vervolgens gehecht en verbonden. Het klieven van de peesschede kan ook uitgevoerd worden met een naald. Via een prikgat in de huid wordt dan een naald opgevoerd, waardoor de peesschede wordt gekliefd.

Voorbereidingen op de operatie

Pijnstillers

Pijnstillers zoals Paracetamol zijn te koop bij apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen. 

Meenemen naar het ziekenhuis

In de polikliniek- of opnamebrochure kunt u lezen wat u mee moet nemen.

Verhinderd

Bent u verhinderd voor de operatie? Wilt u dit dan zo spoedig mogelijk (uiterlijk 48 uur voor de opname) melden aan de opnameplanner Chirurgie? Het telefoonnummer vindt u achter in deze folder. Er kan dan iemand anders in uw plaats komen. Bovendien kunt u meteen een nieuwe afspraak maken.

Opname en operatie

Melden

U heeft vooraf te horen gekregen op welke tijdstip en waar u zich dient te melden.

Anesthesie

De operatie wordt over het algemeen verricht onder regionale verdoving waarbij alleen de arm gevoelloos is.

Duur van de operatie

De ingreep duurt tien tot vijftien minuten.

Na de operatie

Pijn

Als de verdoving uitgewerkt is, kunt u wat pijnklachten hebben, waarvoor u pijnstillers als paracetamol kunt gebruiken.

Verband

De dag na de ingreep mag u het verband verwijderen, een kleine pleister is dan voldoende.

Mogelijke complicaties na een operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze ingreep de normale kans op complicaties aanwezig. Soms kan een nabloeding of infectie optreden.Als de pijn na de tweede dag toeneemt, is het verstandig om contact met uw arts op te nemen. In een enkel geval voelt de vinger aan de binnenzijde wat prikkelend of doof aan. Een zenuwtakje werkt dan door de ingreep tijdelijk wat minder goed. Dit herstelt in de loop van enige weken weer.

Bij alle operaties of verwondingen aan een arm of been kan, hoewel gelukkig zeldzaam, een posttraumatische dystrofie ontstaan. Dit gaat gepaard met pijn, zwelling, stijfheid en vaak wisselende verkleuring van de huid. Het is niet mogelijk van tevoren in te schatten of iemand dit probleem zal krijgen. Wanneer u last krijgt van deze complicatie, dan is het van belang dat zo snel mogelijk met de behandeling ervan wordt begonnen (voor meer informatie hierover zie de folder ‘Posttraumatische dystrofie’).

Ontslag

Naar huis

Als de ingreep poliklinisch gedaan wordt, kunt u na de ingreep naar huis. Komt u in dagbehandeling dan kunt u na twee tot drie uur weer naar huis. Houd er rekening mee dat u na deze ingreep niet meteen zelf kunt autorijden dus zorg dat iemand u naar huis brengt.

Adviezen voor thuis

We raden u aan uw hand hoog te houden.

Controleafspraak

U kunt de hechtingen op de polikliniek of bij uw huisarts laten verwijderen. Als u hiervoor naar het ziekenhuis komt, wordt hiervoor een controleafspraak gemaakt.

Problemen

Doen zich na een operatie in verband met een haperende vinger thuis problemen voor, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.

Vragen

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie.

Telefoonnummers

Polikliniek Chirurgie
088 250 5333

toets 1 voor het maken / verzetten van afspraken op de polikliniek in Utrecht en Zeist
toets 2 voor vragen rond opname
toets 3 voor medisch inhoudelijke vragen
toets 4 voor overige vragen

Voor het maken of verzetten van afspraken op de polikliniek in Doorn kunt u bellen met polikliniek Doorn, telefoonnummer 088 250 8888.

Opnameplanner Chirurgie
088 250 5333 (toets 2)

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 23 januari 2018

Code: CH07