Insturen van ontlasting voor microbiologisch onderzoek
Uw behandelend arts heeft voor u een onderzoek van ontlasting (feces) aangevraagd. Dit onderzoek vindt plaats op het laboratorium Medische Microbiologie en Immunologie van het Diakonessenhuis. Om goed onderzoek te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat de ontlasting op de juiste manier wordt verzameld en verstuurd. Het is daarom belangrijk dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt.
In dit pakket vindt u:
- een buisje voor het afnamemateriaal
- een absorberend doekje
- een transporthouder
- een safety bag
- een laboratoriumformulier
- een plastic envelop met de aanduiding ‘DOCUMENTEN'
- een plastic verzendenvelop met rits
Ontlasting verzamelen
- In het pakket zit een plastic potje met een schepje in het dopje. Schrijf de volgende gegevens op het potje:
- Naam
- Geboortedatum
- U kunt de ontlasting eerst opvangen met behulp van het ontlastingopvangpapier (Fe-Col®). Meteen hierna brengt u met het schepje een beetje ontlasting in het potje. Neem de ontlasting waar het meeste slijm of bloed bij zit (indien dit bij u het geval is). Het ontlasting-opvangpapier kan na gebruik door het toilet worden gespoeld.
- Een alternatieve methode om de ontlasting op te vangen - vooral in het geval van waterdunne diarree-, is gebruikmaken van een po, pot of vergelijkbaar plastic bakje. Dit moet voor- en achteraf goed schoongemaakt worden, bij voorkeur met heet water. Gebruik geen chloor of vergelijkbare producten omdat die het onderzoek kan beïnvloeden.
- Als de ontlasting wordt opgevangen in een luier, is het van belang een aantal schepjes van de diarree uit de luier te schrapen en in het potje te doen.
- Het potje mag maximaal halfvol zijn, maar moet minimaal de hoeveelheid ter grootte van een walnoot bevatten.
- Vermijd dat de buitenkant van het potje vies wordt en was uw handen goed.
- Vul de datum van afname in op het laboratoriumformulier.
- Controleer dat naam en geboortedatum juist vermeld staan op het laboratoriumformulier.
Verpakken
Zo verpakt u het materiaal:
1. Omwikkel het buisje met het absorberende doekje.
2. Stop het omwikkelde buisje in de transporthouder.
3. Stop de transporthouder met het buisje in de safety bag. Verwijder de witte strip van de safety bag en plak deze dicht.
4. Plaats het laboratoriumformulier in de plastic envelop DOCUMENTEN en plak deze dicht.
5. Plaats de afgesloten safety bag en de envelop DOCUMENTEN in de plastic verzendenvelop en sluit deze met de rits.
Verzenden
Een snelle verzending draagt bij aan goede diagnostiek. Het heeft daarom de voorkeur om de plastic verzendenvelop in te leveren bij het laboratorium. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om de verzendenvelop in te leveren bij het laboratorium kunt u deze ook per post versturen.
Inleveren bij laboratorium
U kunt de envelop te allen tijde inleveren bij het Diakonessenhuis. Hierna vindt u een overzicht van de punten waar u de envelop in kunt leveren. Voor de openingstijden zie onze website: www.diakonessenhuis.nl of scan de QR-code.
QR-code www.diakonessenhuis.nl
Locaties inleverpunten | |
---|---|
Diakonessenhuis Utrecht | Bloedafname/laboratorium |
Medische Microbiologie en Immunologie | |
Diagnostisch Centrum | |
Diakonessenhuis Zeist | Bloedafname/laboratorium |
Zeist en omstreken | Prikpunten van de Zeister Trombosedienst, zie www.diakonessenhuis.nl |
Diakonessenhuis Doorn | Bloedafname/laboratorium |
Versturen per post
Bent u niet in de gelegenheid uw post in te leveren bij het ziekenhuis of een van de prikpunten? De plastic verzendenvelop is geschikt om per post naar het laboratorium te versturen.
- Doe de plastic verzendenvelop dezelfde dag op de post. Het is belangrijk dat u dit dezelfde dag doet, zodat materialen niet kunnen bederven en u geen risico loopt het onderzoek opnieuw te moeten doen.
- Dat kan van maandag t/m vrijdagmiddag in een gewone brievenbus. In het weekend kunt u de envelop in een speciale weekendbrievenbus deponeren. De locaties van de weekendbrievenbussen vindt u op de website van PostNL: www.postnl.nl/zakelijk-medisch.
- Op de envelop hoeft geen postzegel.
- Als u niet in de gelegenheid bent om de envelop dezelfde dag op de post te doen, bewaar dan het buisje in gesloten verpakking in de groentelade van de koelkast (niet in de vriezer!).
De uitslag
De uitslag van het onderzoek is meestal binnen een paar dagen bekend en wordt verstuurd naar uw behandelend arts. U heeft met uw arts afgesproken wanneer u de uitslag van hem of haar hoort.
Gebruik lichaamsmateriaal
Nadat het aangevraagde onderzoek is uitgevoerd en de resultaten bekend zijn, wordt het lichaamsmateriaal, na inachtneming van de bewaartermijn, vernietigd. In enkele gevallen worden de restanten lichaamsmateriaal gebruikt als testmateriaal om bijvoorbeeld een onderzoeksmethode te verbeteren. Uiteraard wordt het materiaal voor dit doeleinde geanonimiseerd. Dat wil zeggen dat niet meer te achterhalen is dat het materiaal van u afkomstig is. Heeft u bezwaar tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal als testmateriaal, dan kunt u dit kenbaar maken door een e-mail te sturen naar materiaal@diakhuis.nl (vermeld duidelijk uw naam en geboortedatum) of te bellen met: 088 250 6518.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts. Voor vragen over de verzending kunt u contact opnemen met de afdeling Medische Microbiologie en Immunologie.
Telefoonnummers
Afdeling Medische Microbiologie en Immunologie
088 250 6518
Klachten
Het Diakonessenhuis streeft ernaar optimale zorg te verlenen. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent. Wij stellen het op prijs als u uw klacht met ons bespreekt. U kunt zich wenden tot de direct betrokken medewerker of de leidinggevende. Als u dit niet prettig of wenselijk vindt, kunt u terecht bij een van de klachtenfunctionarissen via telefoonnummer 088 250 6143, via e-mail klachten@diakhuis.nl of via het klachtenformulier op www.diakonessenhuis.nl.
Opmerkingen over de tekst
Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via communicatie@diakhuis.nl.
Bijgewerkt op: 30 april 2021
Code: MMI4