Opname op de kinderafdeling

Uw kind wordt binnenkort voor een operatie of onderzoek opgenomen op de kinderafdeling van het Diakonessenhuis. De kinderafdeling is op locatie Utrecht. Wij heten u en uw kind van harte welkom.

In deze folder vindt u informatie over de voorbereiding thuis en in het ziekenhuis. En over de gang van zaken tijdens de opname. Heeft u na het lezen van de folder vragen? Stel ze dan gerust aan de medewerkers van de afdeling.  

Is uw kind onverwacht opgenomen? Lees dan het hoofdstuk over ‘De spoedopname’ en dan verder vanaf ‘Meenemen naar het ziekenhuis’.  

Voor de leesbaarheid noemen we een kind hij/hem. Waar ‘hij’ staat, kunt u natuurlijk ook ‘zij’ lezen. Waar we in de tekst over ouders spreken, kunt u ook verzorgers lezen.  

De kinderafdeling

Route

De kinderafdeling vindt u op de vijfde verdieping van het Diakonessenhuis locatie Utrecht. Ga bij de hoofdingang naar links en neem de lift of trap naar de vijfde verdieping.  

De afdeling

Op de kinderafdeling liggen kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot achttien jaar. De opnameduur varieert van een dag tot meerdere dagen of weken.  

Op de afdeling zijn acht eenpersoonskamers, twee tweepersoonskamers en vier driepersoonskamers. De een- en tweepersoonskamers zijn voor kinderen met een infectieziekte of voor kinderen die beschermd moeten worden tegen infecties. Deze kamers noemen we ook wel ‘boxen’. Kinderen met eenzelfde ziektebeeld kunnen samen op een tweepersoonsbox.  

De driepersoonskamers delen we zoveel mogelijk in op leeftijd. Een van de kamers is ingericht voor jongeren in de leeftijd van dertien tot achttien jaar. Op de kamers liggen jongens en meisjes door elkaar. Vindt u of uw kind dit vervelend? Geef dit aan. Dan kijken we naar een oplossing. 

De spoedopname

De meeste opnames op de kinderafdeling zijn onverwachte opnames (spoedopnames). Bij een spoedopname heeft u weinig of geen tijd om uw kind voor te bereiden op de ziekenhuisopname. De artsen en verpleegkundigen informeren u en uw kind zoveel mogelijk over de onderzoeken en behandelingen. Voor uw kind is het belangrijk dat u er zoveel mogelijk bent. Meestal kunt u bij alle onderzoeken en behandelingen zijn.  

Bij een spoedopname handelen we vaak snel. Dit is in het voordeel van uw kind. Het lukt dan niet altijd om u van tevoren te informeren. En om toestemming te vragen voor onderzoek of behandeling. De arts informeert u dan achteraf.  

Bepaalde handelingen moeten we soms direct uitvoeren, bijvoorbeeld bloedprikken en röntgenfoto’s maken. Het is voor uw kind belangrijk dat u bij deze behandelingen bent. Hoe u uw kind kunt begeleiden tijdens de onderzoeken en behandelingen leest u bij 'Tips: een goede voorbereiding en een positieve houding'. Heeft u vragen? Stel ze dan gerust. 

De geplande opname

PreOperatieve Screening

Zodra de arts uw kind heeft verwezen voor een operatie starten we met de voorbereiding ervan. Zo kijken we welke verdoving geschikt is en of uw kind nazorg nodig heeft. Deze voorbereiding noemen we de preoperatieve screening. Hoe de preoperatieve screening verloopt en wat u hiervoor zelf moet doen leest u in de folder Het plannen van de operatie van uw kind | Diakonessenhuis

Opnamedatum 

In de meeste gevallen heeft u met de arts overlegd wanneer uw kind wordt opgenomen. Voor sommige opnames is een wachtlijst. Enkele dagen van tevoren krijgt u via de post of per telefoon bericht over de opnamedatum. Bij een operatie bellen we u een dag voor de operatie om de precieze opnametijd door te geven.  

Heeft u vragen over de (verwachte) opnamedatum? Bel dan met de opnameplanner. Deze is op werkdagen te bereiken via telefoonnummer 088 250 6966 van 9.00 tot 12.30 uur. 

Meenemen naar het ziekenhuis 

Neem op de opnamedag de volgende spullen mee voor uw kind:  

  • geldig legitimatiebewijs
  • medicijnen die uw kind gebruikt (in de originele verpakking)
  • speelgoed en/of lievelingsknuffels (met naam van uw kind)
  • misschien een foto van gezinsleden en/of huisdieren
  • pyjama’s, ondergoed, pantoffels, kleding, schoenen en misschien een ochtendjas
  • toiletspullen (tandenborstel, tandpasta, zeep, shampoo, kam)
  • schoolspullen als het een lange opname is
  • tablet of mobiele telefoon (er is wifi op de afdeling)
  • voor jongere kinderen een eigen drinkfles en fopspeen (met naam)
  • dieetvoorschriften als dat voor uw kind geldt  

Niet meenemen 
Wij adviseren om waardevolle spullen en sieraden thuis te laten. U en uw kind mogen geen sieraden dragen in de operatiekamer.  

De kast op de kamer van uw kind kan niet op slot. Wel zijn er kluisjes in de ouderkamer. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor verlies of diefstal. 

De dag van opname 

Aankomst op de afdeling 
Op de opnamedag gaat u met uw kind naar de kinderafdeling op het afgesproken tijdstip. Daar meldt u zich met uw kind bij de balie vooraan de afdeling. Als daar niemand is, kunt u zich melden bij de unitpost op de afdeling. Daar ontvangt een verpleegkundige u. Hij of zij brengt u naar de kamer. Daar kunt u samen met uw kind de spullen uitpakken. 

Opnamegesprek 
Heeft u geen telefonisch intakegesprek gehad? Dan heeft u eerst een opnamegesprek met een verpleegkundige. De verpleegkundige stelt u en uw kind een aantal vragen en informeert u over de afdeling. U kunt van tevoren de bijzonderheden en uw vragen op papier zetten. 

Voorbereidingen 
Na de ontvangst doen we een aantal voorbereidingen. Uw kind krijgt bandjes met zijn naam en geboortedatum om zijn arm en/of been. Bij een operatie meten we de bloeddruk, hartslag en temperatuur. En krijgt hij een medicijn tegen de pijn. Als voor de operatie een infuus nodig is, krijgt uw kind een verdovende zalf/sticker op zijn hand of arm.  

Hebben u en uw kind nog geen rondleiding gehad? Dan krijgen jullie deze van een verpleegkundige of een medisch pedagogisch zorgverlener. 

Rol van de ouders

Uw aanwezigheid is belangrijk 

Ieder kind reageert op zijn eigen manier op een ziekenhuisopname. Het ene kind gedraagt zich niet anders en het andere kind wel. Soms wordt een kind stil en passief. Of soms wordt hij juist gauw boos of gaat hij huilen. Ook kan uw kind u gaan negeren of meer aanhankelijk of bang zijn. Vooral het jongere kind heeft zijn ouders hard nodig nu hij ziek is. En nu hij uit zijn vertrouwde omgeving weg is.  

Probeer zoveel mogelijk bij uw kind te zijn. Dit geldt vooral voor kinderen tot vier jaar. Voor hen is het belangrijk dat er overdag en ’s nachts een ouder is. Bij een ouder kind kunt u kiezen om bijvoorbeeld ’s nachts niet te blijven. En/of u kunt delen van de dag naar werk of naar huis gaan.  

In sommige gevallen vragen we ouders om thuis te slapen, bijvoorbeeld bij ontregelde baby's. Dit heeft te maken met het onderzoeken van het kind. Als dit het geval is, bespreken we dit met u. Uw aanwezigheid kunt u afstemmen met de verpleegkundige en/of medisch pedagogisch zorgverlener. 

Blijft uw kind langere tijd op de afdeling? Dan maken we in overleg met u een dagprogramma.  

Kunt u niet zelf bij uw kind zijn wanneer hij u nodig heeft? Vraag dan een andere bekende om bij uw kind te zijn, bijvoorbeeld een opa, oma of tante.  

Uw kind zelf verzorgen 

U mag uw kind zelf verzorgen. Denk aan wassen, temperaturen, verschonen en eten geven. Natuurlijk hangt dit af van de ziekte van uw kind en van wat u zelf wilt. Ook kunnen we u betrekken bij de verpleging en behandeling van uw kind. Geef zelf aan wat u wel en niet wilt of kunt doen en op welke manier. We houden daar zoveel mogelijk rekening mee. 

Rooming-in 

Op de kinderafdeling is het mogelijk om naast uw kind te slapen. Dit noemen we rooming-in. In overleg met de verpleging kunnen beide ouders bij het kind blijven slapen. U krijgt dan een logeerbed op de kamer van uw kind. Het logeerbed is een opklapbed. Klap het bed voor 8.00 uur ’s ochtends in. Verder vragen we u om ’s nachts een pyjama te dragen. ’s Ochtends kunt u de badkamer op de afdeling gebruiken. U krijgt tegelijk met uw kind een ontbijt.  

Afscheid nemen 

Het is erg belangrijk dat u afscheid neemt wanneer u weggaat. Vertel ook wanneer u terugkomt. Houd het afscheid kort.  

Huilt uw kind terwijl u weggaat? Waarschuw de verpleegkundige of medisch pedagogisch zorgverlener. Zij vangen uw kind dan op.  

Laat het de verpleegkundige altijd weten als u weggaat. En geef op het planbord aan wanneer u er weer bent. 

Tips voor een goede voorbereiding en een positieve houding

Een ziekenhuisopname en operatie zijn voor de meeste kinderen erg spannend. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat uw kind de opname veel makkelijker doorstaat en verwerkt. Ook een rustige en positieve houding helpt uw kind hiermee. 

Hieronder vindt u een aantal adviezen.

Voor de ingreep

Bereid uw kind voor op een positieve, helpende manier: 

  • Zorg dat u zelf weet wat er gaat gebeuren en vertel dit tegen uw kind. Vertel over het ziekenhuis en wat er gaat gebeuren. Geef ook aan hoelang de opname duurt en wanneer u bij uw kind bent. Gebruik daarbij helpende, positieve woorden. Benoem wat uw kind kan doen om mee te helpen.
  • Begin niet te vroeg met de voorbereiding. Begin bij jonge kinderen een paar dagen voor de opname met de voorbereiding. Eerder heeft voor hen geen zin. Met oudere kinderen kunt u het wel eerder over de opname hebben.
  • Herhaal het verhaal meerdere keren. Vooral jonge kinderen hebben herhaling nodig. Ook oudere kinderen zullen niet alles in één keer onthouden. Kom daarom af en toe op de opname terug.
  • Geef uw kind alvast een opdracht. Bijvoorbeeld: “De dokter gaat straks naar je arm kijken en jij mag dan ondertussen in het zoekboek zoeken”. 

Vermijd opmerkingen zoals "Het gaat maar eventjes pijn doen”, “Wees maar niet bang” en “Het doet vast geen pijn”. 

Tijdens de ingreep

Tijdens de ingreep helpt u uw kind door:

  • Eén persoon tegelijk met een kalme stem te laten praten.  Neem een rustige, positieve houding aan. Hierdoor wordt uw kind ook rustiger.
  • De focus op iets anders te leggen dan de ingreep. Lees bijvoorbeeld wat leuks samen of doe een spelletje. Benoem wat goed gaat, bijvoorbeeld “Je zult zien hoe makkelijk het gaat, omdat je bezig bent met je spelletje”.

Na afloop

Is de ingreep voorbij? 

  • Vul de beleving niet in maar vraag hoe uw kind de ingreep vond.
  • Benadruk wat goed ging zoals “Omdat jij je arm goed stilhield, kon de dokter het infuus goed geven”. Dit geeft vertrouwen voor de volgende keer.
  • Laat kritische opmerkingen achterwege, zoals “Dat was eng hè”. 

Meer voorbeelden en tips? Dowload onze praatplaat.

Wie werken er op de kinderafdeling?

Uw kind krijgt in het ziekenhuis verschillende mensen te zien zoals artsen, verpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners, voedingsassistenten en schoonmaakpersoneel. We proberen te zorgen dat uw kind zoveel mogelijk dezelfde gezichten ziet. Op het planbord in de gang ziet u welke verpleegkundige en welke medisch pedagogisch zorgverlener voor uw kind zorgt. 

Verpleegkundigen 

Uw kind wordt verpleegd door kinderverpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding tot kinderverpleegkundige. De verpleegkundigen in opleiding werken onder begeleiding van een kinderverpleegkundige. 

Elke dag heeft uw kind een vaste verpleegkundige die uw kind verzorgt en alle activiteiten rondom uw kind regelt. Deze verpleegkundige is ook de contactpersoon tussen u, de arts en andere hulpverleners. Op het planbord ziet u welke verpleegkundige uw kind verpleegt. De verpleegkundigen werken in verschillende diensten. Daarom kan de vaste verpleegkundige per dag wisselen.  

Bij kinderen die langer in het ziekenhuis verblijven, stellen we een eerst verantwoordelijke verpleegkundige (EVV) aan. Dit is een vaste verpleegkundige die tijdens de hele opname aanspreekpunt blijft voor u en uw kind. 

Artsen 

In het Diakonessenhuis werken meerdere kinderartsen en artsen van andere specialismen zoals keel-, neus- en oorheelkunde en chirurgie. Elke dag bezoekt een assistent-kinderarts (de zaalarts) uw kind. Dit is een arts in opleiding tot kinderarts. De zaalartsen bespreken elke ochtend alle kinderen met de kinderarts. Op maandag, woensdag en vrijdag wordt uw kind in de ochtend op de kamer besproken door de arts en de verpleegkundige. De andere dagen bespreekt de verpleegkundige uw kind eerst met de arts en komt de arts in de loop van de ochtend langs. 

Overige medewerkers 

Er werken nog andere ziekenhuismedewerkers op onze afdeling:  

  • De medisch pedagogisch zorgverlener zorgt voor de individuele begeleiding en ondersteuning van u en uw kind.  
  • De voedingsassistent geeft eten en drinken aan uw kind. 
  • De fysiotherapeut wordt ingeschakeld als uw kind bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden heeft of als uw kind hulp nodig heeft bij het bewegen. 
  • De psycholoog en medisch maatschappelijk werker zijn er voor problemen van niet medische aard. U kunt via de verpleegkundige of behandelend arts een afspraak met hen maken.  
  • De logopedist wordt ingeschakeld als uw kind moeite heeft met bijvoorbeeld kauwen, slikken of spreken.  
  • De afdelingssecretaresse heeft haar werkplek achter de balie aan het begin van de afdeling. Zij regelt de administratieve zaken van onze afdeling.  
  • Het schoonmaakpersoneel zorgt voor het schoonhouden van de afdeling.  
  • De diëtiste adviseert u als uw kind tijdens de opname een dieet krijgt voorgeschreven of als u vragen heeft over het bestaande dieet. 

Gang van zaken op de afdeling

Ouders 

Ouders zijn dag en nacht welkom op de afdeling. Meld u via de intercom aan het begin van de afdeling als u na 20.00 uur op de afdeling komt. 

Uitleg bedbel 

Druk op de bedbel als u hulp van een verpleegkundige nodig heeft voor uw kind. De verpleegkundigen krijgen een sein op hun piepersysteem en komen zo snel mogelijk naar u en uw kind. Het kan voorkomen dat de verpleegkundige niet meteen reageert. De verpleegkundige blijft het sein zien en er gaat een rood lampje boven de kamerdeur branden. U kunt erop vertrouwen dat de verpleegkundige komt zodra dit mogelijk is.  

Ziet u een groen lampje boven een deur? Dit betekent dat in deze kamer een verpleegkundige aanwezig is. 

Bezoek 

Bezoek is welkom van 9.30 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 19.00 uur. Volwassenen kunnen tot 20.00 uur op bezoek.

Kan het bezoek niet binnen de genoemde tijd komen? Overleg dit dan met de verpleegkundige. Broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.  

Ligt uw kind op een isolatiekamer? Overleg dan met de verpleegkundige over het bezoek.  

Bezoek kan vermoeiend zijn. Zorg dat er per keer maximaal twee bezoekers zijn. Bezoekers die ziek zijn of in contact zijn geweest met kinderziektes mogen vanwege besmetting niet op bezoek komen. Neem bij twijfel contact op met de verpleegkundige die uw kind die dag verzorgt. 

Ontspanning 

Op de kamer van uw kind is een tv aanwezig. Deze kunt u tegen betaling gebruiken. Verder is op de afdeling een speelkamer en een patio. Hier kan uw kind spelletjes spelen en knutselen. Spelen is voor uw kind erg belangrijk. Het is een manier om gevoelens en ervaringen te uiten. Overleg met de medisch pedagogisch zorgverlener welke spelmogelijkheden er voor uw kind zijn. De speelkamer is open van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.30 uur.  

Moet uw kind in bed blijven? Dan komt de medisch pedagogisch zorgverlener langs voor activiteiten. 

Eten en drinken 

Goed eten is belangrijk voor het herstel van uw kind. Om te herstellen heeft het lichaam namelijk meer energie nodig. Daarom komt de voedingsassistent zes keer per dag langs met de keuken op wielen. Daarop staan verschillende gerechtjes en drankjes waar uw kind uit mag kiezen.

Op deze tijden komen we langs met de keuken op wielen:

7.30 uur               12.00 uur            17.30 uur

10.00 uur            15.30 uur            19.30 uur

Soms komen we iets eerder, soms iets later.

Allergie of wensen
Heeft uw kind je last van een allergie of dieetwensen? Laat het weten aan ons weten, dan houden wij hier rekening mee.

Mee-eten
Wilt u of ander bezoek mee-eten? Informeer bij de voedingsassistent naar de mogelijkheden.

Tolk 

Wilt u een tolk? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige.  

Telefoon 

U mag uw mobiele telefoon gebruiken. Houd rekening met de rust en privacy op de afdeling. Bel daarom op de kamer van uw kind en niet op de gang. 

Cliniclowns 

Een keer per week komen de Cliniclowns de kinderafdeling van het Diakonessenhuis opvrolijken. Stichting Cliniclowns Nederland is er voor kinderen die het moeilijk hebben door ziekte, trauma of handicap. Cliniclowns zorgen voor afleiding en plezier zodat kinderen het ziek zijn even kunnen vergeten.  

Wilt uw kind geen bezoek van de Cliniclowns? Geef dit dan aan bij de verpleegkundige en/of medisch pedagogisch zorgverlener.  

Tekenaar 

Een keer in de maand bezoekt een sneltekenaar van Stichting Tekenen voor Kinderen de afdeling. Deze maakt in korte tijd tekeningen voor en met de kinderen. 

Informatie over uw kind 

U kunt altijd (ook ’s nachts) naar de afdeling bellen om te horen hoe het met uw kind gaat. Alleen ouders krijgen informatie. Ons telefoonnummer is 088 250 6134. 

Post 

Het is leuk voor uw kind om post te krijgen. Dit gaat het snelst via dit adres:  

De naam van uw kind 
Diakonessenhuis 
Afdeling 5C, kamernummer ... 
Bosboomstraat 1 
3582 KE Utrecht 

Stiltecentrum 

In het Diakonessenhuis is een stiltecentrum. U kunt hier terecht voor een moment van rust of bezinning en om te bidden. De ruimte vindt u op de 1e verdieping.  

Roken 

In en rond het ziekenhuis is roken verboden.  

Parkeren 

Moet u regelmatig bij ons zijn? Dan kunt u goedkopere uitrijkaarten kopen. Een setje van vijf stuks kost 30 euro, dat is 6 euro per kaart. Bestel de uitrijkaarten online

Bestelt u de uitrijkaarten liever telefonisch of heeft u vragen? Bel dan met het Facilitair Service Bureau. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur via telefoonnummer 088 250 6888 of via e-mail [email protected]

Als u de kaarten voor 16.00 uur bestelt, kunt u deze de volgende werkdag vanaf 9.00 uur afhalen bij de receptie in de centrale hal.

Voorzieningen voor ouders 

  • De ouderkamer is aan de linkerkant van de secretaressebalie. Hier kunt u even rustig zitten, televisie kijken, mobiel bellen en een maaltijd opwarmen.  
  • Op de afdeling kunt u een badkamer en toilet gebruiken.  
  • De winkel van Vermaat in de centrale hal is geopend op werkdagen van 8.00 tot 20.30 uur en in het weekend van 11.30 tot 20.30 uur.  
  • U kunt tegen betaling mee-eten met uw kind. Geef dit aan bij de voedingsassistent. U kunt alleen met pin betalen.  

Naar huis

Ontslag 

De behandelend arts of de zaalarts laat u (meestal een dag van tevoren) weten wanneer uw kind naar huis mag. Het ontslag is meestal in de ochtend tussen 10.00 en 11.30 uur. 

Ontslaggesprek 
U heeft een ontslaggesprek met de verpleegkundige voordat uw kind naar huis gaat. Soms is dit op de dag van ontslag, soms de dag ervoor. U krijgt adviezen voor thuis en u kunt vragen stellen. Vaak krijgt u bij ontslag een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Ook vragen we u een evaluatieformulier in te vullen. 

Weet u nog niet wanneer uw kind naar huis mag? Praat dan nog niet over naar huis gaan. Dit voorkomt onnodige teleurstellingen en verdriet.  

Weer thuis 

In de folder ‘Weer thuis na een ziekenhuisopname’ leest u meer over mogelijke reacties van uw kind na een ziekenhuisopname. Vraag naar deze folder op de kinderafdeling of bekijk de folder online

En verder

Rechten en plichten 

U en uw kind hebben rechten en plichten. Bijvoorbeeld het recht op informatie en het recht op privacy. Lees meer over deze rechten en plichten op deze website. Of vraag op de afdeling naar de folder ‘Patiëntenrechten van u en uw kind’. 

Folders 

Op onze website vindt u folders over alle behandelingen

Vragen

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij de verpleegkundigen van de afdeling waar uw kind wordt opgenomen. 

(Patiënten)organisaties

Stichting Kind en Ziekenhuis 
Voor informatie en advies rond de opname van uw kind kunt u terecht bij Stichting Kind en Ziekenhuis. Dit is een landelijke patiëntenorganisatie voor kinderen in de medische zorg.

Telefoonnummers

Polikliniek Kindergeneeskunde 
088 250 6326 
 
Opnameplanner kinderafdeling/kinderdagbehandeling 
088 250 6966 

Kinderafdeling (5C) 
088 250 6134 

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected]

Bijgewerkt op: 1 april 2025

Code: K13