PET/CT-onderzoek bij een ontsteking (voorbereiding)

U heeft een afspraak gemaakt voor een PET/CT-onderzoek bij een ontsteking. Deze folder is een aanvulling op de folder PET/CT-onderzoek algemeen. In deze folder vindt u informatie over het dieet dat u de dag voor het onderzoek moet volgen.

Koolhydraat-arm dieet voor een PET-CT scan (speciaal dieet)

Het koolhydraat-arm dieet is ter voorbereiding op de PET-CT scan. U dient de gehele dag vóór het onderzoek koolhydraatarme voeding te gebruiken. Koolhydraten vertroebelen de uitkomsten van het onderzoek.  
De voeding die u gebruikt moet zo min mogelijk koolhydraten bevatten. Koolhydraten zijn de verzamelnaam voor alle vormen van suiker in de voeding zoals vruchtensuiker, melksuiker, zetmeel en de suiker uit de suikerpot en snoepjes. Wanneer u twijfelt of een product koolhydraten bevat, kunt u dit altijd terugvinden op de ingrediëntentoelichting op de verpakking. U kunt dit terugvinden onder koolhydraten of suikers.

Wat kan ik wel en niet eten? 

In onderstaand overzicht hebben wij voor u op een rijtje gezet welke producten u wel en niet mag eten/drinken. Hebt u hierover vragen, neem dan gerust contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Als u in het ziekenhuis bent opgenomen voorafgaand aan het onderzoek, kan de verpleegkundige het PET-CT scan dieet als speciaal dieet invoeren in de opmerkingenregel van de dieetregistratie. U kunt dit formulier aan de verpleegkundige overhandigen.

Niet toegestaanWel toegestaan
Brood(producten)Margarine, halvarine, roomboter, olie
Crackers, rijstwafelsKaas, vleeswaren
MuesliVlees en vis (zonder paneermeel)
Pap, yoghurt, vlaEieren
Zoet belegRauwkost
SuikerChampignons
FruitGroene bladgroentes (zoals spinazie)
Groentes (behalve champignons en rauwkost)
Snoep en koek
Noten
Aardappelen, pasta, rijst, bonen
Niet toegestaanWel toegestaan
Melk, karnemelk, chocolademelkThee
Oploskoffie/ automatenkoffieFilterkoffie
Vruchten- of groentesapWater, spa rood
FrisdrankLight frisdrank
LimonadeBouillon
Sojadrink

Voorbeeld dagmenu

De hele dag kunt u onbeperkt thee (zonder melk/suiker), filterkoffie (zonder melk/suiker en geen oploskoffie of koffie uit een automaat), water of light frisdrank drinken.

Tussen de maaltijden door en ’s avonds kunt u tussendoortjes uit onderstaande lijst kiezen:

  • haring 
  • zalm (met monchou) 
  • ham (met kruidenkaas) 
  • kipfilet (met monchou) 
  • rookvlees (met ei) 
  • ham (met augurk) 
  • plakjes leverworst 
  • blokjes kaas (met komkommer) 
  • stukjes brie

Ontbijt
Gebakken ei met champignons en spekjes.

Lunch
Zelf gemaakte salade (Rucola/ijsbergsla) met bijvoorbeeld de keuze uit: ei, kipfilet, kaas, ham, mozzarella, olijfolie, tomaatjes, peper, zout, geitenkaas, boursin, komkommer, vis, spekjes, olijven, basilicum, mayonaise, pesto.

Warme maaltijd
Heldere bouillon, gebakken vis/biefstuk/kip, rauwkost, groene bladgroente (zoals spinazie).

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde.

Telefoonnummers

Polikliniek Nucleaire geneeskunde Utrecht
088 250 6263

Opmerkingen over de tekst

Vindt u iets onduidelijk beschreven? Of ontbreekt er informatie? Dat horen wij graag. U kunt opmerkingen over de tekst doorgeven via [email protected].

Bijgewerkt op: 14 juli 2023

Code: NG30